- hirdetés -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország keleti felén már a jövő héten többször borult, párás, ködös lesz az idő, ami a téli időszak közeledtével egyre gyakoribbá válik majd. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy fogadják meg a közlekedésre vonatkozó tanácsokat.

A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, a legrosszabb vezetési körülmények egyike. A köd különösen a lakott területeken kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan. A járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte és a közvilágítás sem segíti a haladást. Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, hiszen ilyenkor gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.

Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ha lehet ilyenkor tartózkodjon az előzéstől. Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Egyre többször jön majd a ködös időszak, mely még nagyobb odafigyelést igényel az utakon

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt. Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata ilyenkor kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

A láthatóság érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is, a belső pára megakadályozása érdekében pedig kapcsoljuk be a légkondicionáló készüléket a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve! A hátsó szélvédő páramentesítésére is érdemes figyelni.

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket és ezáltal biztonságunkat a sokszorosára növelheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.