- hirdetés -

Családsegítő munkatársaknak, védőnőknek, pedagógusoknak, jegyzőknek tartott munkahelyi egészségfejlesztés témájú előadást az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája (EFI). 

Az orosházi járás jelzőrendszeri tagjai rendszeresen vesznek részt hasonló szakmai napokon, ahol a munkájukhoz kapcsolódóan vitatják meg a felmerült témákat. Az október végi, kórházban megtartott szakmai előadás fókuszában a kiégés, valamint az azt megelőzni képes lelki ellenállóképesség szerepelt. 

– Manapság divatos téma a kiégésről beszélni, de pszichológusként nap mint nap tapasztalom, hogy ez a jelenség bizony nagyon is jelen van, ezért foglalkozni kell vele. Különösen kitettek ennek a szociális szférában dolgozók, hiszen munkájuk során olyan nehéz élethelyzetekkel találkoznak, amik hosszú távon kihatnak a saját lelki egészségükre is – fogalmaz Hajzer Gábor. 

Az EFI pszichológusa hangsúlyozta, a kiégés folyamata minden érintett számára máshogy és más ütemben zajlik, mindenkire másként hatnak a megélt hatások. Fontos elemnek nevezte, hogy megtaláljuk a munka és a magánélet során azt a motivációs bázist, ami segít átlendülni a nehézségeken. A szakember ismertette a stressz kialakulását és annak hatásait, amit összekötött a rezilienciával, azaz a rugalmas ellenállási képességgel. Kiemelte, a kiégés ellen hatékony módszer, ha az egyénnek megvan az egészséges reális optimizmusa, illetve képes szembenézni a korábbi életeseményekkel. A résztvevők ezen faktorok fejlesztéséhez különböző példákon keresztül kézzel fogható módszereket is kaptak.

Forrás:  Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája

Fotó: Melega Krisztián

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.