- hirdetés -

Novemberre fordult a naptár, ilyenkor már hidegek, sokszor párásak, ködösek az esték, a hajnalok. Eljött az ideje, hogy a biztonságunk érdekében téli gumiabroncsokkal lássuk el gépjárműveinket.

Ráér az még. Jó az úgy, meg egyébként sincsenek már olyan hideg telek – ismerős kifogások, amivel nyugtatják magukat az autósok, miért nem váltanak téli gumira. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a cserét. Rengeteg stressztől és balesetveszélyes szituációtól is megkímélheti magát, aki időben cselekszik. A szakemberek szerint akkor kell a téli gumira váltani, ha a napi középhőmérséklet hét fok alá süllyed. Ekkor a keményebb összetételű nyári abroncs már sokat veszít rugalmasságából, nem adja le azt a teljesítményt, tapadást, amit melegebb körülmények közt megszoktunk. Megnő az autó fékútja, ez pedig akár tragédiához is vezethet, hisz csupán az autó alatti, négytenyérnyi felületen múlik a biztonságunk.

Ezzel az új téli gumival már biztonságosabban közlekedhet az autó (Fotó: Horváth Bence)

Kovács Tibor, az Oros-Gumi Kft. ügyvezetője elmondta, az emberek többsége nem a hőmérséklethez, hanem inkább a naptárhoz köti a gumicserét, ami nem mindig jó.

– Most már itt az ideje a cserének. Ha még meg is van a régebbi téli abroncs bordamélysége, érdemes figyelni a gumi korára is. A most forgalomban lévő abroncsok nagy többsége öt-hat év alatt elöregszik, repedések keletkeznek rajta, ezeket akkor is újra kell cserélni, ha a profilmélység még éppen megfelelő. Az új gumi vásárlásánál – ha tehetjük – ne feltétlenül a legolcsóbbat válasszuk és mindenképp nézzük meg az adott abroncs DOT számát. Ez egy négy számjegyű jelzés a gumin, amelynek első két számjegye a gyártás hetét, a második kettő pedig a gyártás évét jelzi. Pl. egy 2221 DOT számú gumiról tudni lehet, hogy a 2021-es év 22.hetében került le a gyártósorról – magyarázta el Kovács Tibor.

A gumiabroncson található DOT számra mindig érdemes figyelni (Fotó: Horváth Bence)

Ha már a gumiabroncsot télire cseréltük, van még néhány dolog, melyet ellenőriznünk kell a biztonság érdekében. Az Oros-Gumi vezetőjének erre is van néhány tanácsa:

– Mindenképp ellenőriztessük a fagyállót, az ablakmosó folyadékot is cseréltessük télire, mely legalább -20 fokig jónak kell lennie. Fontos, hogy az ablaktörlő lapátok gumija is kifogástalan legyen. Biztos sokakkal előfordult, hogy egy havas, lucskos úton az előtte haladó által felvert sáros lé miatt alig látott valamit. Célszerű megnézetni a keréknyomást, féket, futóművet, illetve a jármű fényszóróit. Ezeket itt nálunk egy helyen elvégeztethetik az autósok – teszi hozzá az ügyvezető.

Fenti írásunkat a Szent István út 51. alatt található Oros-Gumi Kft. támogatta, ahol a gumiabroncsok forgalmazása, javítása, cseréje mellett felnijavítással, olajcserével, fékbetét cserével, fékjavítással, futómű javítással, beállítással, műszaki vizsgára történő felkészítéssel is állnak az autósok rendelkezésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.