- hirdetés -

Októberben és novemberben, amíg nem állnak be a téli fagyok, a kedvező talajhőmérséklet ideális a kertbővítéshez. Fát ültetni szinte bárki tud, de néhány fontos dolgot jó szem előtt tartani.

Érdemes egész évben gondoskodni a család egészségmegőrzéséről, és ennek megfelelően válogatni a gyümölcsfafajtákat is. Ha szeretnénk, hogy nyártól kezdve egészen őszig folyamatosan érjenek a gyümölcsök a kertben, lehet szamócával kezdeni, aztán jöhetek a bogyós gyümölcsök, a köszméte a málna, a ribiszke, majd folytathatjuk a sort a fás növényekkel. Lényeges, hogy ellenőrzött, megbízható helyről vásároljunk gyümölcsfaoltványt.

Ültetés, de még inkább vásárlás előtt ellenőrizzük otthon a talajt. Ha nagyon agyagos, kemény, ássunk nagyobb gödröt, illetve lazább talajjal, tőzeggel, egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen. Használjunk rovarölő hatású talaj fertőtlenítőszert, hiszen a drótférgek és a cserebogár pajorok károsíthatják fáink gyökereit.

Földlabdás csemete vásárlása esetén könnyebb a dolgunk (Fotó: greengazda)

Amikor keresünk egy fajtát, ne felejtsük el megkérdezni, hogy öntermékeny, vagy kell hozzá porzó fajta. Az almánál és körténél minden fajtához kell porzó fajta, de a legtöbb cseresznyénél is. Érdemes az alapján is választanunk, hogy a gyümölcsöt mire szeretnénk majd felhasználni: frissen fogyasztva, lekvárnak, cefrének, mert a fajták között jelentős különbségek lehetnek az eltarthatóság illetve a zamatosság terén is, ami meghatározó lehet a döntés meghozatalakor.

A szabadgyökerű gyümölcsfák gyökerét ne hagyjuk kiszáradni ültetésig, és ne felejtsük el a gyökereket kissé visszavágni ültetés előtt. Ezzel is elősegítve az eredésüket.

Ültetéskor a gödör aljába helyezzünk egy vastag réteg komposztot vagy szerves trágyát, esetleg tartós hatású, lassú lebomlású műtrágyát. Majd erre kerüljön egy kevés föld (kb. 20 cm vastagságban), hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyag réteggel.

Helyezzük a facsemetét a kiásott gödörbe, majd tapossuk a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon körülöttük levegő. Végül locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Egy karóval érdemes megtámasztani addig, amíg nem rögzül.

A kis gyümölcsfák ágait ne metsszük vissza, csak majd tavasszal. Télen lehetnek kemény fagyok, melyek könnyen kárt tehetnek a vékony ágacskákban, illetve a metszés helye utat nyithat a kórokozóknak.

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy fáinknak a későbbiekben is legyen elég helye fejlődni, terebélyesedni. A fák ne helyezkedjenek el túl zsúfoltan egymás mellett, illetve arra is figyelnünk kell, hogy ne legyenek túl közel a telekhatárhoz, ezzel később bosszúságot okozva a szomszédoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.