- hirdetés -

A vasárnapi óraátállítással kapcsolatban kérdeztük az orosházi embereket, megviseli-e őket vagy családjukat az időeltolódás. Mit szólnak ahhoz, hogy hamarabb lesz sötét, illetve a nyári és téli átállás közül melyiket kedvelik jobban. A témában Wegroszta Béla órásmestert is megkerestük, aki elmondta mennyien keresik-e őt a pontos idő beállítása miatt.

Az óraátállítás megviselheti az emberek szervezetét, de legfőképp az időseket és a gyermekeket érinti. Sokan egy nap alatt megszokják a változást, de van, akinek több napra is szüksége lehet. Az orosháziak közül mindenki egyetértett abban, hogy különösebben nem viseli meg őket ez az időszak, hozzászoktak már az évek alatt.

– Engem nem visel meg az óraátállítás, évek óta hozzá vagyok szokva. Mindig halljuk, hogy ebben az évben lesz az utolsó, bízunk benne, hogy egyszer eljön az igazság pillanata is. Én a nyári időszámítást jobban szeretem, mert akkor a Nap korábban kel fel. Vidámabbak vagyunk és többet süt a nap. Az, hogy télen egy órát nyerünk, nyáron pedig egyet vesztünk nem olyan fontos. Az a lényeg, hogy napsütésben tudunk jönni-menni – mondta Szabó Zoltán.

Összefutottunk Fazekas Ferenccel is, aki elmondta, őt sem viseli meg az átállás, sőt szerinte ez csak egy újabb indok az embereknek, hogy panaszkodjanak valami miatt.

– Engem nem visel meg, senkit nem visel meg. A bolondokat viseli meg, akik ettől el vannak ájulva és fél évig halljuk tőlük, hogy fáradt vagyok és nyúzott. Pedig csak azon az egy napon szívás, főleg annak aki többműszakban dolgozik. Ez egy újabb indok, hogy sírjanak az emberek. Mindegy, hogy téli vagy nyári, úgyis felkelek és úgyis lefekszem – válaszolta a vasember.

– Nem igazán érezzük meg az óraátállítást. Nekünk nem okoz problémát, megszoktuk. Az lesz majd a furcsa, hogyha nem lesz. A nyárit jobban szeretem, mert akkor jó az idő és süt a nap. Télen hideg és sötét van, az ember kedvét is elveszi az egész – tette hozzá Urszuly Péter.

Az orosháziak közül többeket tehát nem visel meg az átállás, és egy nap alatt könnyen kiheverik azt, hiszen az évek alatt már hozzászoktak a nyári és téli időszámítás váltakozásához. Wegroszta Béla órásmester kiemelte, már az órák nagy része is magától átáll a pontos időre, így hozzá is kevesebben járnak ebben az időszakban.

– Az új technikáknak köszönhetően már eléggé benne vannak az emberek abban, hogy mit kell csinálni ilyenkor. Húsz évvel ezelőtt még többen kerestek, mára már körülbelül csak 5-6 ember érkezik hozzám, ők is az idősebb korosztályból, akik nem nagyon értenek a digitális világhoz. El kell mondani, hogy mostanra kimentek a divatból a quartz órák, és nehéz is megfizetni őket. Ez is lehet egy ok – mondta az órásmester.

Wegroszta Béla érdekességként hozzátette, tulajdonképpen minden időzónát a Greenwichi középidőhöz mértek (GMT), hiszen az az egyetlen atomóra, amely a nulla délkörön megy át, és ezer év alatt csak 3-4 másodpercet halad. Mára ezt azonban a legtöbb helyen felváltotta az egyezményes koordinált világidő (UTC), amelyet a nemzetközi atomidőből származtatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.