- hirdetés -

Még csak huszonkét éves, de úgy érzi, valóra váltotta álmait. Keményen megdolgozott a sikerért, azért, hogy a Madách Színház tánckarának aktív tagja lehessen. Számára ez a tökéletes élet, hisz azt csinálhatja minden reggel, délben, este és még a hétvégéken is, amit a legjobban imád. Ő az orosházi Dimák Gréta, akit jelenleg a Tizenötödik és az Aranyoskám című darabokban láthat a nézőközönség.

Dimák Gréta Keresztesné Deák Andreánál sajátította el a tánc alapjait a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeként. Első osztályos korától egészen nyolcadikig nála tanult modern tánc tanszakon.

– Andika néni volt a mentorom, nagyon sokat köszönhetek neki – mesélte Gréta. – Rengeteg fellépésünk volt a csapattal, és gyakran vitt minket versenyre is, így már általános iskolás koromban viszonylag komoly színpadi gyakorlatot szereztem. Nyolcadik után jelentkeztem a Pécsi Művészeti Gimnáziumba, ahol az érettségi után még egy szakmai évet is vállaltam. Az ötödévvel párhuzamosan megkezdtem tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetemen, itt szereztem diplomát idén júniusban. Már az egyetem alatt tagja lettem a Madáchnak, 2020-ban szerződtem a színházhoz.

Nyolc évvel ezelőtt egy orosházi táncgálán (Fotó: Dimák Gréta gyűjteménye)

A Covid idején színházi berkekben állást kapni nem volt könnyű. Kevés társulat hirdetett ekkor próbatáncot, de Grétát ez nem keserítette el. Kereste e lehetőségeket, hisz tudta, megtalálta az útját, amiről senki és semmi sem terítheti le.

– A Madáché volt legkeményebb próbatánc – emlékezett vissza. – A sok-sok kör folyamán nemcsak a tudásunkat vizsgálták, hanem azt is, mennyire vagyunk fizikálisan terhelhetők. Iszonyatosan kemény volt az a nap, de sikerült bennmaradnom az utolsó körig. Körülbelül hatvan fő jött el a meghallgatásra, közülük kettőt választottak ki, hatalmas örömömre én lettem az egyik.

Gréta szinte az összes darabban jelen van, táncol a Macskák, a Mary Poppins és a Mamma Mia musicalben, és a két legújabban, az Aranyoskám és Tizenötödik címűben is. Az utóbbiban együtt áll a színpadon Solti Ádámmal, Détár Enikővel, Gallusz Nikolettel és Miller Zoltánnal.

– Bő egy hete az az öröm ért, hogy egykori iskolám, a Székács Evangélikus Iskola diákjai közül százhetvenen eljöttek megnézni a Tizenötödik című darabot – folytatta. – A volt osztályfőnököm, Deák Péter ötlete volt ez. Történelemtanárként szerette volna, ha minél több tanuló megismeri a 15. aradi vértanú, Kazinczy Lajos életét és tragédiáját. Az már csak egy plusz motiváció volt, hogy engem is a színpadon láthattak a gyerekek.

Gréta a pécsi évek alatt még csak a kortárs modern tánc világában tudta elképzelni magát, ehhez képest nagy váltás a Madách Színház, ahol egyik darabban tangót és rockyt, a másikban pedig hiphopot táncol. Élvezi a kihívásokat, azt, hogy előadásról előadásra tanulhat valami újat.

– Rengeteg táncstílussal ismerkedtem meg, és mellette sok jó emberrel is. Otthon érzem magam a Madáchban, ahol a táncosok és a színészek nagyon közeli, szinte baráti kapcsolatban állnak egymással. Szerencsés vagyok, hogy ilyen légkörben dolgozhatom, azért nem minden színházat jellemez ez a szeretetteljes miliő. Külön öröm, hogy olyan nagy nevekkel együtt szórakoztathatom a közönséget, mint a gyönyörű hangú Gallus Nikolett, vagy épp Shohl András, Hajdu Steve, Muri Enikő és Sasvári Sándor. Megtisztelő egy színpadon állni velük. Úgy érzem, megtaláltam a helyem. Itt és most számomra minden tökéletes – zárta Dimák Gréta.

Kiemelt kép: Madách Színház

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.