- hirdetés -

Centenáriumi emlékhét zajlik a Kossuth iskolában, az intézmény fennállásának 100. évfordulóját ünneplik. Péntek délelőtt két izgalmas program helyszíne volt az iskola, ekkor rendezték meg a hagyományos Németh Imre Emléknapot, majd az Innen indultam sorozat keretében Csizmadia Sándor, dr. Gáspár Lajos és Kutni József mesélt az itt töltött diákévekről és hogy merre sodorta őket ezt követően az élet.

Október 14-én rendezték meg a Kossuth iskolában a Németh Imre Emléknapot, mely az intézmény egykori ismert, neves pedagógusa nevét és emlékét őrzi. Ez a nap a diákoké, akik szakmavetélkedők keretében próbálhatták ki egymás szakmáit, ezen kívül sport és ügyességi versenyek is vártak rájuk, de volt katonai bemutató és részeg szemüveg bemutató is. Rendhagyó retró KRESZ órára is beülhettek a diákok, ahol az iskola oktatója, Dér János avatta be őket a közlekedés rejtelmeibe.

A pénteki napon az Innen indultam sorozatot is folytatták, ezúttal ráadásul három résztvevővel beszélgetett az iskola igazgatóhelyettese, Lenkei Diána. Csizmadia Sándor 1969-ben érettségizett. Mint mondta, az ismert mondás szerint az idő megszépíti az emlékeket, de nekik valóban nagyon szép diákéveik voltak. Nem volt persze könnyű időszak, de nagy szeretettel és tisztelettel emlékszik vissza a mai napig a tanári karra és egykori diáktársaira.

– Ha röviden össze kellene foglalnom, én azt mondanám, hogy paraszt vagyok, sajnos manapság már persze ez a szó kissé pejoratív értelmezést kapott. Az itt töltött szép éveket követően Keszthelyen, az Agrártudományi Egyetemen végeztem és majd 40 évig a szocialista nagyüzemben dolgoztam, főleg növényvédelemmel foglalkoztam. Lényegében azt csinálhattam, amit szeretek és amihez értettem és ehhez innen kaptam meg a kiinduló pontot, hiszen egy kiváló alapképzést kaptunk emberségből, tisztességből és munkabírásból is – mesélte.

Dr. Gáspár Lajos 1968 és 1972 között volt az intézmény tanulója, hálásan mondott köszönetet az emlékhétre való meghívásért. Ő maga abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a tanulmányai során a kollégium egyik első lakójaként tölthette itt a mindennapjait, diáktársaival az akkor új épületben aludt, étkezett, készült az órákra vagy töltötte el a szabadidejét.

– Rengeteg kellemes élményről tudok mesélni a diákoknak, egy végtelenül jó alapot jelentett ez az iskola azzal a kitartó fegyelemmel, amit a tanárok akkoriban belénk plántáltak, következetes tanrendek voltak. Én úgy érzem, hogy aki innen pozitív élményekkel távozott, az ezt a későbbi mindennapjai során is kamatoztatni tudta, hogyha benne maradt az agrárszakmában. Én egyébként azok közé tartozom, akik végül nem, mert a jogi és biztonsági területen képeztem magam és a rendőri szakmában folytattam az életem – idézte fel.

Kutni József 1975 és 1979 között járt az iskolában, földvári parasztcsalád gyermekeként alapvető indíttatása volt, hogy mezőgazdasági iskolába menjen tovább. Elmondása szerint egy nagyon sajátos időszakban járt ide, több akkoriban elindult kezdeményezésnek lehetett a szervezője, így például a Kossuth Napnak vagy a különböző táboroknak, melyek hamar nagy népszerűségnek kezdtek örvendeni.

– Maga az iskola számomra is megfelelő alapot nyújtott, az érettségi után a Kaposvári Állattenyésztési Főiskolára nyertem felvételt, annak elvégzése után pedig a baromfiiparban helyezkedtem el. Azóta is ebben az ágazatban tevékenykedem, jelenleg Orosházán mintegy 300 embernek biztosít munkát a cégem, hízott baromfi tartással, neveléssel, vágással és értékesítéssel foglalkozunk, több mint 34 országba jutnak el a termékeink – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.