- hirdetés -

Egy kívül-belül különlegesen szép nő, asszony, anya történetét ismerhetik meg ma olvasóink. Egy olyan nőét, aki elég bátor volt ahhoz, hogy hallgasson a szívére, és elbúcsúzzon a hosszú évek alatt szépen felépített életétől. Kvasznovszky Anett két éve köszönt el Orosházától, kollégáitól és pácienseitől, hogy beteljesítse sorsát, és megtalálja a házastársi és anyai örömök mellett a tiszta tudat eléréséhez vezető utat is Csong An Szunim koreai zen mester, az Eredeti Fény Zen Templom apátjának oldalán.

„Bárki és bármi lehetsz, ha mersz átváltozni. Ha pedig bármi lehetsz, akkor most ki vagy? Hogyan váltál azzá? Hogyan teremted újra önmagad pillanatról pillanatra?” – mondja Csong An Szunim zen mester, Anett férje. Az orosházi lány mert változni, és újrateremtette önmagát. Bátorságáért cserébe egy, a boldogabbnál is boldogabb élet lett a jutalma. Mit adott fel, és mit kapott cserébe? Erre kerestük a választ.

A húszas éveid úgy indultak, mint ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Lediplomáztál, munkát kerestél… Meddig dolgoztál a szakmádban? Szeretted a munkád?

– Igen, Szegeden végeztem a Fogorvostudományi Kar továbbképzési szakán dentálhigiénikusként, előtte asszisztensként. 2007-től 2020-ig dolgoztam a szakmámban a Lehoczky Fogászaton. Hogy szerettem-e, az nem kifejezés! Szívvel-lélekkel végeztem a feladatom, csodálatos kollégákkal, magas színvonalú körülmények között, amiért mindig hálás leszek.

Hogyan gondoltad akkoriban: milyen az ideális élet, mi kell a boldogsághoz, mitől lehet teljes az ember élete?

– Ezt nem lehet általánosítani. Mindenkinek a saját “receptjét” kell nagy adag bátorsággal megtalálnia. Régen azt hittem, van ideális, ma már tudom, hogy nincs. Munka van, ahogy a Férjem szokta mondani. Ha azt csináljuk, amiben jók vagyunk, amire születtünk, azokkal, akiket szeretünk, az a legnagyobb boldogság a testi-lelki egészségen túl! Merni követni az álmainkat, hallgatni arra a bizonyos belső hangra, tudatosan élni pillanatról pillanatra, és közben szeretni és szeretve lenni. Ennél több nem kell… nekem.

Eredeti Fény Zen Templom a Pilisben

Hol, mikor és hogyan ismerkedtél meg a buddhizmussal és a férjeddel?

– A tannal – ami egy tudatos életet, nem pedig vallást jelent nekem – Szegeden találkoztam körülbelül 8 éve, a Férjemmel pedig két és fél éve, mikor egy kedves barátommal elhívtuk egy táborba előadást tartani. Előtte a YouTube-on követtem a videóit, mert sok mindenre csak tőle kaptam választ. Mikor belenéztem a szemébe, én hazaértem…, de ezt szavakkal nem tudom átadni. Ő lett a Társam, a Szerelmem, a szövetségesem, a kisfiunk édesapja, a legjobb barátom, és a Mesterem is. Ez egy nagyon izgalmas kombináció. Nem minden nap lesz az ember lánya egy Zen Mester felesége. Folyamatosan tanulok tőle. Amit ő véghez vitt, azt senki más Európában! Eszméletlen kitartása, tudása van, nagyon büszke vagyok rá!

Mondhatjuk, hogy mindkettőtök részéről áldozatokkal és lemondással járt ennek a szerelemnek a felvállalása?

– Ez így van… nagy árat fizettünk mindketten, de a könnyen jött dolgok nem is hoznak ekkora csodákat, mint a mi nagy lépésünk.

Hogyan változott meg a te életed? Milyen életformát folytattok Búbánatvölgyben?

– Dharma tanítóként már én is segítek az elvonulások levezetésében, amit imádok csinálni, de emellett szívügyem lett az a családterápia is, amit Szunim ötvözött a zennel, így egy egyedülálló módszerrel segítjük az embereket csoportban, én pedig egyéniben is. Jelenleg most ezeknél is fontosabb áldásban van részem, hisz két hónapja született a kisfiunk, így most ez a legfontosabb feladatom amellett, hogy a Férjem hátországa legyek. Mivel az év minden hétvégéjén elvonulások vannak nálunk csütörtöktől vasárnapig, illetve mindig vannak bentlakásos képzésen lakóink, a hagyomány formáját napirend segíti. A közös meditációs gyakorlatok mellett a közös munka a mindennapi tevékenység alapvető pillére. Hét hektáron vagyunk, tennivaló mindig akad. Nagy büszkeségünk idén a biokertünk. Mindent megtermelünk. Ez óriási tapasztalás!

Valamelyest civilizálatlan ez a létforma? Van, ami hiányzik?

– Magasrendű civilizáció tagjai vagyunk, amelynek életrendje részben ismert, részben szokatlan a nyugati féltekén. Pont fordítva! Itt találtam meg, ami eddig hiányzott!

Kisbabátok született, a legnagyobb boldogság. Szerinted ideális/ideálisabb körülmények között nő itt fel a kicsi? Több időd, minőségibb időd jut rá?

– A Pilis-hegységben mesebeli környezetben élünk madárcsicsergésben, őzikékkel, mókusokkal. A kertünkben termeljük meg az ételeink nagy részét. A tiszta tudatra törekszünk egy fantasztikus közösséggel. Járjuk az országot, később a világot, mert rengeteg előadás-meghívása van Szunimnak. Azt hiszem, ennél többet nem kívánhatnék a gyermekünknek. S hogy ez ideális volt-e, majd ő később elmondja.

Tudnál néhány olyan életmódváltó, szemléletváltó tanácsot adni, amit egy hétköznapi ember is meg tud fogadni, bele tud építeni a napjaiba?

– Hm…A Férjem híres mondata jut eszembe: “Azokkal társulj akikben bízol, olyat tégy, amiben okod van hinni, és legyen bátorságod a kettőt végig vinni!”. Annyit tennék hozzá: Ne gondolkodj annyit, csak csináld, és közben segíts másokon!

Fotók: Kvasznovszky Anett gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.