- hirdetés -

A megyeszékhelyen, a Szent István téren nyílt meg péntek reggel a 40. országos sajtófotó kiállítás. A rendszereken is átívelő múltra visszatekintő tárlaton idén is fantasztikus képeket láthatnak az érdeklődők.

Bánkuti András, a kiállítás kurátora elmondta, hogy fontos, hogy ezeket a fotókat – melyek közül néhányat lehet, hogy láttak is a médiában – kiállításon is megmutassák.

A kiállítás kurátora nem érkezett üres kézzel. Az általa hozott két könyvet a megyei könyvtárban láthatja a közönség (Fotó: Somogyi Martin)

– Fontos, mert nem mindent látnak az emberek az újságokban, sőt online sem. A covidos anyagok egy része például egyáltalán nem volt publikálva. Jó olyan szempontból is, hogy összegyűjtve láthatjuk, milyen volt az előző évünk, az összes pozitívumával és negatívumával együtt. Nem tudunk természetesen teljes képet adni egy tízmilliós országról, de sok, nagyon fontos eseményt meg tudunk mutatni. Olyan eseményeket, ahová általában nem jut el az ember, a covid-intenzív osztálytól kezdve a legszegényebb helyekig, melyek sajnos még most is megvannak – tette hozzá a kurátor.

Bánkuti Andrástól megtudhattuk még, hogy a technika fejlődése lehetővé tette, hogy sokkal több fénykép, sokkal több sajtófotó készüljön, mint a filmes időszakban, így az elbíráló zsűri dolga is nehezebb, de a minőség ugyanolyan jó maradt.

Imre György, fotós szakoktató szintén csak az elismerés hangján tudott nyilatkozni a kiállításról és annak képeiről:

– Egy képből attól lesz sajtófotó, hogy egy eseményt örökít meg. Ez a klasszikus hír kép. Ezt követik a további műfajok, a képriport, a sportfotók és egyéb kategóriák, de hogy a képből sajtófotó lesz, vagy sem, az leginkább a fotós egyedi látásmódján múlik. A mostani kiállításon a szakma által készített legkiválóbb fotók közül kiválasztottakat láthatja a közönség – mondta el Imre György.

A tizenhét állvány képeit sokan nézték meg már a megnyitó előtt (Fotó: Dancsó József)

A kiállítást Budapesten, a Nemzeti Múzeumban láthatták először, aztán Kecskemét következett, majd Debrecen, és Sándorfalva következett. Békéscsabán egy hónapig nézhetik meg a tizenhét állványon kiállított nagyszerű képeket.

(Kiemelt kép: Somogyi Martin)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.