- hirdetés -

Gabnai Katalin drámatanár és színikritikus Prima díjazott lett a magyar oktatás és köznevelés kategóriában. Igaz, az egykori 3. számú Általános Iskola volt növendéke már réges rég elkerült városunkból, ő mégis a mai napig nyomon követi, milyen történések zajlanak szülőhelyén.

Múlt szombaton, két nappal a Prima Primissima díj jelöltjeinek hivatalos bejelentése előtt Gabnai Katalin egy általános iskolás osztályképét posztolta Facebook oldalán. A kép alatt egy kedves szöveg is állt egykori, szeretett tanítóiról, társairól, azokról, akikre büszkén tekint ma is – többek közt – zenei sikereik miatt. Néhány napja ő „dicsekedett” a volt osztálytársak eredményeivel, most pedig vele büszkélkedik nemcsak a 3. számú zenei általános, hanem az egész város. Gabnai Katalin ugyanis Prima díjban részesült,a tíz kategória közül a magyar oktatás és köznevelés nevezetűben tüntették ki. A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé, mégpedig olyan kiválóságok személyében, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet bárki számára.

– Szeretném megköszönni gyerekkorom „kapuembereinek”, a 3. számú zenei általános iskola hajdani tanárainak, Füredi Ágnesnek, Papp Miklósnak, a Dinnyés házaspárnak, a művelődési házban akkor dolgozó Zana Jánosnak és Feldmann József igazgató „bácsinak”, hogy kinyitották nekem a világot – fogalmazott Gabnai Katalin. – Hálával tartozom a Táncsics Gimnázium tanárainak tapintatukért és türelmükért, akik fölmérték, honnan jövök, miben vagyok, s amennyire lehetett, békén hagytak engem. A legfontosabb: hagyták, hogy diáktársaimmal színjátszó csoportot alakítsunk a kollégiumokban, s egyet a városban is. Ez utóbbival – az orosházi ORIGO Együttes szerkesztett műsorával, a Madrigál kórus vezetőjének Szokolay Bálint bácsinak a zenei szakértésével és a magam hályogkovács rendezésében – 1966 őszén, Kaposvárott, meg is nyertük az első díjat az országos „Kis formák fesztiválján”.

– De nem a díj volt a legfontosabb, hanem az azt megelőző próbaidőszak, amikor a félig leégett, koromszagú művelődési ház fűtetlen nagytermében kitaláltuk, hogy mit csináljunk, és ezzel – majd a próbákon az együttes élmény semmi máshoz nem hasonlítható vivőerejével – „megtaláltuk” magunkat is. Ezt, az akkor kis időre megismert teljességet kerestem a későbbiekben is. Köszönöm, mindenkinek! – zárta gondolatait.

Az 1948-ban született orosházi származású drámatanár és színikritikus élete dióhéjban: A 3. számú Általános Iskolában töltött évek után Gabnai Katalin az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákja lett. Később diplomát szerzett magyar-népművelés szakon és színházelmélet-dramaturgia szakon, 20 évet tanított a színművészetin, az ELTE-n, és évekig vezette az Apor Vilmos Katolikus Főiskola drámapedagógiai tanszékét. Méltatásából kiderül, gyakorló nevelőket tanított figyelni, beszélni, önmagukká lenni. A drámapedagógia és a neve elválaszthatatlanul egybefonódott, a Játsszunk bábszínházat és a Csörgősipka című tévéműsorai, a hagyományismeretre is figyelő, sok kiadást megért könyvei a szakterület népszerűsítését szolgálták. Részt vett a Nemzeti Alaptanterv Tánc és dráma fejezetének előkészítésében, s neki köszönhető a tanítványai által sikerre vitt, egyetemi Dráma- és színházismeret-tanári szak kidolgozása is. Fontosabb művei: Drámajátékok gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek (1987), Drámajátéktár (1990), Dünnyögők és dúdolók (1997), Drámajátékok (1999), Mintázd meg levegőből. Színházi írások (2006) Színházas könyv (2012) Díjai: Kazinczy-érem (1966), Gyermekekért-díj (1985), Csokonai Vitéz Mihály-díj (2003).

Visszakanyarodva a már említett Facebook oldalra, valóban látható, hogy Gabnai Katalin nem távolodott el teljesen szülővárosától. Figyeli az itteni történéseket, még a múlt heti, oldalunkon is közölt szupercellás fotót is megosztotta a következő sorokkal kiegészítve „Éreztem én gyerekkoromban, hogy valami van a levegőben. De hogy így néz ki?… Nahát…” A gyerekkor ide kötötte, a kiteljesedés és a siker pedig a nagyvárosokban várta. Most, 74. életévében pedig ismét elismerték munkásságát. Hogy a Prima díjból lesz-e Prima Primissima elismerés, még a jövő zenéje. A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagjai titkos szavazással választják majd ki a harminc jelölt közül azt a tíz Primissimát, akik egyenként 15 millió forint elismerésben részesülnek. Azok a Prima jelöltek, akik nem lettek Primissimák, 5 millió forintot jutalomban részesülnek, az összes jelölt közül SMS-szavazással kiválasztott közönségdíjas pedig 15 millió forinttal lesz gazdagabb. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.