- hirdetés -

Szeretik a fúziót, kedves Olvasóink? Akkor biztosan szívesen látták volna Önök is, amint egy focimezbe öltözött színész néhány dekázómutatvány után leteszi a labdát és néptáncot jár, mégpedig futballcipőben.

Ismét egy igényes és színvonalas színházi élmény várt a Micimackó bérletesekre. Több évtizede tesz azért a Petőfi Művelődési Központ, hogy az egészen aprócska gyerekek is színházi élményhez jussanak. Eme célból jött létre ez a bérlet is, amelynek előadásaira az óvodás és kisiskolás korosztályt várják. Mikli Hanna, a PMK kulturális szervezője kiemelte, a színházra nevelés nem csupán arról szól, hogy az aprócska nézők minden alkalommal gazdagabbak lesznek egy-egy történettel. Itt a gyermekek azt is megtanulják, hogyan kell megjelenni egy kulturális intézményben, hogyan kell használni a ruhatárat, és hogy hogyan kell viselkedni előadás közben.

Ez utóbbi tekintetében teljesen mások a „szabályok” egy gyerekelőadáson, mint egy felnőtteknek szólón. Sőt, itt mondhatni el is várják a nézőktől, hogy hangosak legyenek. Egy ilyen interaktív előadáson a gyerekek részesei, alakítói a történetnek, ez teszi számukra még izgalmasabbá a közösen töltött perceket. Így volt ez az október 3-án látott, Háromszék Táncegyüttes által színpadra vitt Világhírű Redever című táncjátékon is, ahol a bátrak még a bekötött szemmel kapura lövést is gyakorolhatták a színpadon.

– A gyerekek élvezik, hogy bevonjuk őket a darabba, hogy jelen tudnak lenni, és befolyásolhatják az előadás előrehaladtát, illetve annak energiáját. Ebben a mozgó, sűrű világban ennek a korosztálynak szüksége van a pozitív iránymutatásra. Épp ezért a darab tanulsága is a hit, annak reménye, hogy bármikor történhet varázslat – emelte ki Márton Edina Emőke, a társulat tagja.

Történik is, hisz milyen mesejáték lenne az, amiben nincs semmiféle varázs. Laposabb, mint amit láttunk. És Gyuri király lányainak talán nem is lenne most férje. Pedig ez volt a cél a cselekmény indulásakor, hogy a „király” lányainak párt találjon, ezért voltak a próbatételek, ezért hirdette meg a lovagi tornát is. Az első próbán, az élő kapura rúgáson még minden lehetséges jelölt átment (kivéve a közönség soraiból előkerülő kisiskolás jelentkezősöket). A második kihívás már nehezebb volt, itt – a kapura támadás helyett – a női szívekre támadás volt a feladat, egészen pontosan táncolniuk kellett a versenyzőknek. Különleges és maradandó látvány volt, amint Redever focimezben mutatta be a néptánclépéseket. A harmadik és egyben utolsó próbán a kérőknek a zenei tehetségüket kellett bizonyítaniuk. A kezdeti reménytelen próbálkozások után végül kiderült, a színpadon álló művészek nemcsak színészek, táncosok, de még kiváló zenészek is. Egyedül a mi címszereplőnk, Redever nem járt sikerrel. Szerelme azonban csillapíthatatlan volt, így lányszöktetéssel oldotta meg a fennálló problémát. Aztán a focimezt fehér ingre, a sportcipőt csizmára, a labdát pedig hegedűre váltotta, és bebizonyította, méltó szerelméhez.

A boldog befejezés nem maradhatott el, minden szerelmes szív társra lelt. Mindeközben a kisfiúk és kislányok is remekül szórakoztak, hisz a színpadon minden megtalálható volt, ami ehhez szükséges. A fiúknak focilabda és dekázótrükkök, és lányoknak szerelmi szál, részletgazdag, gyönyörű ruha és tökéletes frizura.

Bizony, minden szereplőnek egyedi ruhája készült erre a műsorra, sőt, a jelmeztervező arra is ügyelt, hogy az impozáns darabok a színészek személyiségéhez is illőek legyenek, súgta meg nekünk Márton Edina Emőke. És bizony volt még valami plusz is ezen felül, hisz a kis nézők mindeközben észrevétlenül tanulták meg a színpadon felcsendülő hangszerek (hegedű, brácsa, cimbalom, nagybőgő stb.) neveit, és kerültek még közelebb a népi hagyományainkhoz, népi játékainkhoz.

A Sepsiszentgyörgyről érkezett 32 éve működő társulat táncszínházi előadásával maradandó élményt nyújtott az orosházi és környékbeli gyerekek számára. De nemcsak ez a darab sikerült remekül, a Micimackó bérlet első előadását, a szeptember 27-én bemutatott A Holdkirály palotáját is rettenetesen élvezték az apróságok. A bérlet még két előadást tartalmaz, november 9-én a Hókirálynő Meseszínpad jóvoltából a Cirkusz Varázs, december 7-én pedig a Hahota Gyermekszínháznak köszönhetően a Mikulás bácsi bajban című előadás lesz látható a PMK-ban. Az élményre sok szeretettel várják a város és a környék óvodásait, iskolásait.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.