- hirdetés -

Az angol királynő tette népszerűvé, de egyedi külsejük is hamar megragadja az emberek figyelmét. A corgikat egy ősi fajtának tartják, amelyek hátán tündérek indultak csatába, máshol pedig azt írják, a vikingek telepítették őket Walesbe. Fürgeségüknek köszönhetően kiváló terelőkutyák, sokszor marhapásztorként éltek a családok mellett.

Orosházán összesen négy corgival találkozhatunk, Szlávik-Kiss Réka és Hornok László ebből három kutya büszke tulajdonosa. László corgija, Polly másfél évesen került a családhoz Görögországból. A tulajdonos szerint az első két hét után már úgy viselkedett, mintha mindig is ott élt volna velük.

– Nehéz szavakba önteni milyen kutyák is ők. Nagyon egyedi természetük van, emiatt sokszor úgy viselkedünk velük, mint egy emberrel. Vannak másfajta kutyáim is, de teljesen eltérnek egy corgitól. Általában minden kutya olyan, amilyenre a gazda formálja, de ezeknek nagyon tipikus karaktere van. Ezt meg kell tapasztalni – mondta Hornok László.

Szlávik-Kiss Réka akkor szeretett bele a fajtába, amikor kisfiával megnézték a Királynő kutyája című mesét. Rögtön utánanéztek, hogy milyen igénye van egy ilyen fajtának, és úgy döntöttek, hogy felkeresik Lászlót, vehetnének-e tőle egy kiskutyát.

– Fülöp azóta a családunk tagja, és már társa van, Lizi. Nagyon fürgék, kis lábaik ellenére sokat rohannak. Nagyon jó munkakutyák, az egyik legokosabb fajta és nagyon könnyen tanulnak. Mi kutyaiskolába is járunk Fülöppel és nagyon szeret tanulni. A gyerekekkel is jól kijön és imád a család közelében lenni.

Réka hozzátette, mivel nagyon ritkák nem lehet úgy sétálni velük az utcán, hogy ne csodálják meg őket. Erzsébet királynő halála után Angliában megnövekedett az ára egy kiskutyának, és valahol már a régi ár négyszeresét is elkérik egy corgi kölyökért. A két kutyatulajdonos elárulta, a legtöbb magyarországi tenyésztőnél is érzékelhető a változás és sok helyen már dupla árat kérnek érte.

– Összességében nagyon nyugodt kutyák, de védik a területüket. Mindig jelzik, ha idegen jár a ház közelében – mondta László – Nagyon nagy hangjuk van. Olyanok, mint egy kistestbe szorult nagykutya, hang alapján azt is hihetnénk, hogy egy németjuhász van a kerítés túloldalán – tette hozzá Réka is.

Nagyon hűséges kutyák, igénylik a foglalkozást. Naponta kétszer-háromszor kell nekik egy hosszú játékidő. László gyakran viszi kerékpárjával is, amit Polly is nagyon szeret, amikor rákerül a póráz, már várja, hogy induljanak.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.