- hirdetés -

Megkezdődtek a gyárlátogatások az üveggyárakban. Az Üveg Éve programsorozat utolsó eseményeiként az emberek az O-I Hungary Kft. és az OROSházaGLAS üzemeiben vehetnek részt a látogatáson és testközelből megismerkedhetnek az üveggyártás folyamatával. Elsőként az O-I Hungary Kft. gyárába tehettek látogatást az emberek, akik csak ma három csoportban érkeztek.

Az üveggyártás hosszú időre visszanyúló történelméből adódóan Orosházát méltán nevezik az üveg fővárosának. Az üzemek által rendezett látogatások sok érdeklődőt vonzanak, vannak, akik látni szeretnék hogyan működik a gyártás, de vannak olyanok is, akik nosztalgiázni tértek vissza a régi munkahelyükre, hogy megnézzék mennyit fejlődött azóta az öblösüveggyár.

Mivel a gyárban élelmiszeripari csomagolóanyag gyártás folyik, ezért a portán szigorú beléptetési szabályok szerint a látogatóknak egészségügyi nyilatkozatot kellett tenniük, majd ezt követően munkavédelmi oktatáson vettek részt. Ezután Ördögné Papdi Zsuzsanna, a gyár ügyvezetője tartott prezentációt az érdeklődőknek, amelyben beszélt az üzem történetéről, valamint előre bemutatta, milyen folyamatok mennek végbe az üveg gyártása során, amelyet a későbbiekben, amikor belépnek a gyár területére látni fognak.

– Egy olyan lehetőség kezdődött meg szeptember 30-án, amit tulajdonképpen a 2022-es Üveg Évének záróprogramjaként jelenthetünk be – kezdte Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I Hungary Kft. ügyvezetője – A régióban az érdeklődők számára gyárlátogatásokat hirdettünk meg, így betekintést nyerhettek abba, hogyan gyártjuk az üveget. A mai napon ez a harmadik csoport aki az üzemet megtekinti. Az előző csoportok résztvevőinek nagyon tetszett, hogy betekintést nyerhettek ebbe a különleges gyártási technológiába. A már nyugdíjba vonult munkatársak pedig örömmel látták mennyit fejlődött az üveggyár – tette hozzá.

Az ügyvezető kiemelte, az iskoláktól is nagy érdeklődéssel fordultak a gyár felé, így számukra külön napokon szerveznek látogatást.

– A gyárlátogatás során az üveggyártási folyamatokat fogjuk bemutatni az embereknek. A munkavédelmi szabályok miatt nem megyünk végig a teljes folyamaton, de az érdeklődők láthatják hogyan készül a cseppből az üveg, hogyan kerül a késztermék osztályozásra és csomagolásra. Ez a két folyamat az üveggyártás legérdekesebb része is egyben – mesélte Braun Richárd az O-I Hungary Kft. üzemvezetője.

Szeptember 30-án közel 50 ember érkezett a gyárba, hogy megismerkedhessen a gyártás folyamatával és betekintést nyerjen Orosháza egyik legnagyobb gyárának működésébe.

– A gyárban jelenleg öt gyártósor van, és mindegyiknek meg van a maga sajátossága. Egy nap nagyjából 300 tonna üveget gyártunk le, ami egy elég nagy mennyiség. Ahogy végig megyünk a gyártósoron érezni lehet majd a hőmérséklet különbséget is. A meleg oldalon, hiába van már kint hűvösebb továbbra is akár 40 fok lehet. Sosem unalmas a munka, mindig történik valami érdekes, így nagyon szeretnek itt dolgozni – mondta Krisán Arnold, sorvezető.

A látogatásokra nagyon gyorsan telnek be a helyek, sok érdeklődőt vonz az öblösüveggyár. Az O-I Hungary üzemében az idén még két napon hirdetnek gyárlátogatási lehetőséget: október 21-én és november 18-án. Ezeken a napokon van lehetőség megnézni, hogyan is lesz az izzó folyékony üvegből boros, pálinkás, vagy éppen befőttesüveg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.