- hirdetés -

Zongorakoncerttel folytatódott a Térzene sorozat a Petőfi Művelődési Központban. A közelgő Zene Világnapja alkalmából ezúttal a békéscsabai születésű művész, Vozár Márton adott koncertet az orosházi zenekedvelőknek. Produkciói során a legendás filmzenék mellett saját szerzeményei is felcsendültek.

Az esemény nyitásaként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kardosné Bánhidi Éva mondott köszöntőt, kiemelve, hogy ha van valami, ami állandó a mostani zűrzavaros világban is, az a zene ereje. Hiszen a zene egy állandó valóság, egy dal azonnal visszarepítheti az embert egy pillanatba, egy helyre vagy valakihez, nem számít, hogy mennyi minden megváltozott azóta, a dal ugyanaz marad.

– Október 1. a Zene Világnapja, melynek alkalmából meg kell becsülnünk az ezerarcú muzsikát, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat. Mi, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai is hiszünk a zene pozitív hatásaiban, ezért biztatjuk tanulóinkat és szüleiket a tanulásra. A zene fejleszti a koncentrációt, logikát, olvasási készségeket és az együttműködést, kitartásra és fegyelmezettségre nevel – hangsúlyozta és kívánt mindenkinek kellemes kikapcsolódást valamint zenei élményekkel való feltöltődést.

A csütörtök esti fellépő, Vozár Márton Krisztián édesanyja táncdalénekes volt, így magától értetődő volt, hogy ő is hamar közel került a zenéhez. Hamar eldőlt az is, hogy hosszabb távon is szeretne ezzel foglalkozni, amivel persze rengeteg kihívás jár, de mint mondta, ezek csak megerősítették őt elhatározásában.

– Dolgoztam színházban korrepetitorként és tanítottam mellette 5 helyen, de a koronavírus-járvány első nagyobb hulláma során döntöttem el, mivel volt időm otthon gyakorolni, hogy szeretnék egy kicsit magammal is foglalkozni. Most több helyre is járok országos turnék keretében, átlagosan 14 koncerten lépek fel egy hónapban, ami persze komoly szervezéssel is jár – mesélte.

Az orosházi zenekedvelők már korábban is találkozhattak a nevével, hiszen a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében már járt egyszer városunkban. Akkor felesége, a festőművész László Henriett képeire improvizált egy egyórás koncertet. Mint mondta, a legjobban a fővárosban szeret fellépni, de minden koncertjére szívesen emlékszik vissza.

Jelenleg kétféle koncertműsorral járja az országot, melyek közül az egyik 25 ikonikus filmzenét tartalmaz, míg a másik 18 saját maga által írt, Chopin, Bach és Beethoven által inspirált darab. A csütörtök esti koncert vendégei pedig mindkét műsorból kaphattak ízelítőt, hiszen második orosházi fellépésére egy egyveleggel készült. A Petőfi Művelődési Központ Szokolay-termében sokan hallgatták meg tőle kedvenc klasszikusaikat, a jól megérdemelt taps nem is maradhatott el a dalok és a rendezvény végén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.