- hirdetés -

Orosháza volt az egyik állomása a Petőfi Sándor emlékév kapcsán rendezett Egy Vérből Vagyunk jótékonysági futásnak, melyhez a városból is többen csatlakoztak a szerdai eseményen. A futás mellett, a Petőfi Művelődési Központban egy véradást is szerveztek a rendezvény ideje alatt.

Szeptember 20-án Kiskőrösről indult útnak a jótékonysági futás, melyet az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány szervezett. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a véradás és az önzetlen segítségnyújtás fontosságára. Szeptember 21-én Orosháza volt az állomása a jótékonysági eseménynek.

– Az alapítvány már 2015 óra szervez jótékonysági futásokat nehézsorsú gyermekek számára. Már több tízezer kilométert futottunk azért, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy másokon segíteni az egyik legjobb dolog a világon – mondta Gui Angéla, az alapítvány alapítója – Az összetartozás üzenetét hirdetjük, melynek az anyanyelve a cselekvő szeretet, amikor például valaki vért ad – tette hozzá.

A jótékonysági esemény során 6 napon keresztül 500 kilométert tesznek meg az alapítvány futói. Ehhez csatlakozott dr. Duray Gergő az orosházi Dr. László Elek Kórház igazgatója, Szilágyi Mihály, orosházi mentőtiszt, valamint a Kossuth, a Vörösmarty és az Eötvös iskola néhány diákja, akikkel közösen futották körbe a főteret, majd együtt érkeztek meg az Árpád-kertbe.

– Orosháza lett az egyik célállomása ennek a jótékonysági eseménynek. Erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen Orosházán olyan emberek élnek, akik a jó cél érdekében szívesen dolgoznak együtt. Nagyon sokan vannak a most a véradáson is, és mindenkit arra buzdítok, hogy továbbra is támogassa és segítse a jó dolgokat – mondta Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

A jótékonysági futás mellett három állomáson, Kiskőrösön, Orosházán és Gyulán véradást is szervezett az alapítvány. A Petőfi Művelődési Központba a délelőtt folyamán folyamatosan érkeztek az emberek. A Táncsics Mihály Gimnáziumból tíz első véradó fiatal is eljött, hogy bővítsék azon orosháziak körét, akik véradással segítenek az embereknek. Bálványos Bence, a gimnázium tanulója elmondta előtte kicsit izgult, mert fél az injekcióktól és meg is szédült kicsit, de úgy döntött, hogy máskor is el fog menni vért adni, hiszen nagy szükség van rá.

– Nagyon örülök ennek a véradásnak és jótékonysági futásnak, amelynek én is a részese voltam. Az orosházi kórháznak nagyon jó kapcsolata van az Országos Vérellátó Szolgálattal, évente 3500-4000 ember ad vért Orosházán – mondta dr. Duray Gergő – Nagyon fontos a véradás, vannak krónikus betegek, akiknek rendszeresen vért kell adni, illetve balesetek során is nagy szükség van rá. Úgy gondolom ezzel a megmozdulással sikerült elérnünk az embereket – tette hozzá.

A jótékonysági futók következő nagy állomása Gyula, ahol szintén várják majd a véradókat. Ezután Erdélyben folytatják tovább útjukat, ahol Böjte Csaba gyermekotthonaiba is ellátogatnak, ahol átadják a gyermekeknek szánt adományt. Ezután Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes pontját is érintik, végül Koltón, a Teleki Kastélynál ér véget a jótékonysági esemény.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.