- hirdetés -

Zsuzsanna önkéntesként csatlakozott a Komócsin Laura jóvoltából létrejött Országos Önbizalomnövelde Programhoz. A Business Coach Kft. ügyvezető igazgatója által megálmodott kezdeményezés célja nem kevesebb, mint hogy – a nevéhez hűen – önismerettel, önszeretettel és magabiztossággal vértezze fel a nagybetűs élet kapujában álló fiatalokat.

A hazai szakma egyik legelismertebb coacha, Komócsin Laura nemrégiben önbizalomkutatást végzett a magyar fiatalok körében. Meglepő vagy sem, vizsgálata eredményeképp azt kapta, hogy a hazánkban élő fiatalok nem szívesen lépnek ki a komfortzónájukból, lassabban hozzák meg döntéseiket, nehezebben ismerkednek meg új emberekkel, kevésbé merik kifejezni véleményüket és még jobban igyekeznek megfelelni az elvárt normáknak, mint más nemzetek hasonló korú állampolgárai. Vagyis összefoglalva a „mieink”: önbizalom-hiányosak.

– A fiataloknak hiányzik a pozitív megerősítés, kevesebb támogató, ösztönző visszajelzést kapnak, mint amennyit szeretnének – hangsúlyozta Nemes Zsuzsanna coach. – Ezt Komócsin Laura kutatásai konkrét számokkal bizonyítják. Ez az egyik gyökere a problémának, a másik pedig az, hogy a gyerekek és a fiatalok egy része nem ismeri saját magát, nem tudja, mihez szeretne kezdeni a jövőben, miben tudna igazán kiteljesedni, milyen munkakörben, környezetben érezné jól magát.

Önismeret nélkül nincs önbizalom, ennek kialakításához pedig nagy szükség van a környezettől kapott pozitív visszajelzésekre, vagyis az elismerésre.

Nemes Zsuzsanna kiemelte, egy feladat esetén nem elég az eredményt figyelni, legalább olyan fontos az oda vezető út értékelése. Érdemes rávilágítani, miért ment be az a labda a kapuba, miért lett jó az a kiselőadás, miért tudta az illető tisztán kiénekelni a legmagasabb hangokat is. Ebből rengeteget tanulhatnak a fiatalok, és ez által az önbizalmukat is erősödhet.

Az Országos Önbizalomnövelde Program célja, hogy az elkövetkező három évben Magyarország lakosságának önbizalomszintjét felhúzza a nemzetközi átlagra. Mivel ez egy egész nemzetet érintő probléma, és így országos szinten van szükség változásra, a szervezők minden megyében igyekeztek önkénteseket toborozni. Rövid időn belül a vártnál is többen jelentkeztek a nagyköveti posztra. Zsuzsanna is vállalta, hogy ingyenes workshopokat tart a helyi középiskolásoknak és egyetemistáknak.

– Szeretném, ha az orosháziak is megkapnák ugyanazt a szakmai segítséget, mint amit a nagyvárosokban élők. A programnak köszönhetően nem kell a fiataloknak hosszú órákat utazniuk a pozitív változásért, helyette én megyek el hozzájuk, egyenesen az iskolába.

– A tervek szerint a helyi középiskolákkal és egyetemmel együttműködve, az oktatási intézményekben valósulnak majd meg ezek az önbizalomnövelő workshopok. Célom, hogy a középiskolások minőségibb együttműködésben éljenek önmagukkal és a körülöttük lévő emberekkel, csoportokkal. Mindezek alapja az önismeret, az, hogy bízzunk a képességeinkben, vegyünk észre új nézőpontokat, és így haladjunk a céljaik felé. Azáltal, hogy hiszünk és bízunk önmagunkban, képesek leszünk felelősséget vállalni, dönteni, cselekedni, és gyorsabban tudunk reagálni a változásokra. Minderre szükség van a mindennapok során, főként az online világ térnyerése miatt, amely nagyban torzítja a fiatalok énképét.

Zsuzsanna hangsúlyozta, első tehát az önismeret, erre épül majd az önbizalom. Mindezek fejlesztésében ingyenesen segít majd ő is Önbizalom nagykövetként. A program megalkotói és önkéntesei bíznak abban, hogy három év múlva látványos eredményeket érnek majd el. Tudják, feladatuk nem lesz egyszerű, hiszen a magyar mondhatni köztudottan pesszimista nemzet, az önbizalomhiány, a határozatlanság, az örökös megfelelési vágy szinte minden társadalmi rétegben és korosztályban jelen van. Miért? Erre nehéz válaszolni. Nem foghatjuk ezt teljes egészében az anyagi nehézségekre, hisz ahogyan azt Zsuzsanna is kiemelte, Kambodzsában nagyobb a szegénység, az ott élők mégis sokkal többet mosolyognak…A szakember tehát minden erejével azon lesz, hogy segítse a fiatalok önbizalmának növelését, de addig is, míg ő munkához lát, megpróbálhatunk ez ügyben mi is tenni egy-egy apró lépést.

Fotók: Török Zsolt (Nemes Zsuzsanna saját gyűjteménye)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.