- hirdetés -

Ma szakmai programmal kezdődött a mai Békés Megyei Építőipari Kiállítás, Ingatlanbörze és Családi Nap Békéscsabán a Csaba Parkban. A holnap 10 órától pedig a kisgyermekes családoknak szóló programokkal várják az érdeklődőket. A megnyitón résztvevő vezető politikusok, megszólalók nem rejtették véka alá, hogy az építőipar komoly nehézségekkel küzd a szomszédos háború miatt kialakult gazdasági helyzet okán, ugyanakkor több olyan lépésről is tájékoztatást adtak, ami segíthet áthidalni a nehéz időszakot.

Az INTERREG keretében megvalósuló, határon átnyúló projekt zárásához közeledve a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (BMVA) az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamarával közösen szervezte meg a kétnapos eseményt. Az elsődleges cél a határ menti szervezetek, cégek együttműködésének elősegítése volt.

Csepreghy Nándor, a Lázár János vezette Építési- és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese a szerkesztőségünknek adott interjúban úgy fogalmazott: a kormánynak feladata a foglalkoztatás szempontjából stratégiai jelentőségű építőipari ágazat köré védőhálót fonni. Ennek egyik eleme a decemberi elfogadással tervezett, állami beruházások rendjéről szóló új kerettörvény. A miniszterhelyettes szerint a cél, hogy a kevesebből is többet hozzanak ki, a beruházásokban még inkább a magyar vállalkozások kerüljenek előnybe, ugyanakkor 10 ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrást kell újratárgyalni a kivitelezőkkel, megvizsgálva, hogyan lehet konszolidálni az áremelkedések miatt kialakult helyzetet.

Azt is megtudtuk, hogy az építőipari 10-15 százalékos áremelkedés miatt szükséges újratervezés leginkább a még el nem indult kivitelezéseket érinti. Az olyan állami beruházások, mint például az M44-es építése nem került veszélybe, nem tervezik a leállítását, ebben az esetben tarthatónak nevezte az állami vállalásokat a miniszterhelyettes.

Csepreghy Nándor emlékeztetett rá, hogy az építőipar éves árbevételének 30 százalékát az állami beruházások biztosítják, és a kormány érzi ennek a felelősségét. Keresik a lehetőségét annak, hogy a várhatóan időszakosan csökkenő piaci megrendelések mellett is növekedni és fejlődni tudjanak az építőipari vállalkozások. Az ágazat számára az építésügyi szabályok átalakításával is szeretnének segítséget nyújtani. Bürokráciamentes és egyszerűbben lekövethető jogszabályok alkotásával szeretnék elérni, hogy az építőipari kivitelezők és a megrendelők is inkább az építéssel és a tervezett produktummal tudjanak foglalkozni a napi adminisztrációs terhek helyett.

A házigazda szervezet – Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvány – alapítója a Békés Megyei Önkormányzat. Zalai Mihály megyei elnök az építőipart, a nagy beruházások, a megyei fejlesztések nyertesének nevezte. Meglátása szerint az elmúlt három évben, azaz a BMVA határon átnyúló projektjének ideje alatt, de leginkább az idei nyári és őszi időszakban áttevődött az építőiparon belül a hangsúly, jelenleg az energetikai és az alternatív energia felhasználását segítő beruházások kerültek előtérbe. Ugyanakkor a megyei elnök bízik benne, hogy jövő év elejétől ismét beindulhatnak az uniós finanszírozású beruházási projektek, amelyek hatalmas piacot jelentenek a
megyei építőipari vállalkozásoknak.

Zalai Mihály emlékeztetett rá, hogy a terület- és településfejlesztési programban 86 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a megyébe, amiből 18 milliárd forintot ebben az évben előfinanszírozott az állam, és ezek a kivitelezések már el is kezdődtek. Orosháza vonatkozásában ez a keret több milliárd forintot biztosít fejlesztésre, emlékeztetett a megyei elnök. Az építőipari kiállításon megjelent vállalkozások és az ágazathoz kapcsolódó szolgáltatók – köztük generálkivitelezők, ingatlanirodák, okos otthon megoldások – a mai szakmai program után holnap már a családokat várják. A szervezők a gyerekek számára a szórakoztató programok mellett pontgyűjtő játékkal, valamint vendéglátással is készültek. A rendezvény szombaton 10 órakor nyitja meg kapuit Békéscsabán, és a délutánba nyúlva biztosít programot az érdeklődők számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.