- hirdetés -

Augusztus 27-én kezdődött minden, a József Attila utcában lakó Dén Péterné Hajnalka arra lett figyelmes, hogy az udvarukon lángra kapott egy, a házhoz igen közel álló gazos terület. A tűz percek alatt elérte a házat, amelyben maradandó kárt tett, így a Dén családnak el kellett költöznie az ingatlanból. Az önkormányzat segítségének köszönhetőn jelenleg megoldott a lakhatásuk, de a családtagok mind arra vágynak, hogy mielőbb visszatérhessenek szeretett otthonukba.

Dén Péter és felesége, Hajnalka három gyermekükkel éltek abban a József Attila utcában található családi házban, amelyet múlt szombaton tűzkár ért.

– Az udvarról indult a tűz – mesélte Hajnalka. – Vödörrel hordtuk rá egy darabig a vizet, de aztán hamar beismertük magunknak, hogy ez sajnos kevés lesz. Hívtam a tűzoltókat, de a lángok percek alatt elérték a tárolóban található lombútorokat. Nagyon fújt a szél, ez is segíthette a tűz gyors terjedését. Próbáltam felöltöztetni a kislányomat, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy bejön valaki az ajtón, felveszi a kicsit, és kiviszi őt a házból. A szomszéd asszony a másik kislányomat fogta, én pedig a kisfiammal menekültem ki az utcára. A férjem még többször is visszament, gyors kivitte a gázpalackot és a benzineskannát, nehogy azokat is elérjék a lángok. Aztán a tűzoltók kiküldték őt is, nekem pedig a szomszédok azt javasolták, menjek át a gyerekekkel hozzájuk, hogy ne is lássam, mi történik az otthonunkkal.

A videóért kattintson a linkre!

https://www.youtube.com/shorts/wzDW58cOG78

(Videó: Harmati Nikoletta)

A lakóépület és a műhely egybeépített, a kettő találkozásánál keletkezett a tűz. A furnérlemezből készült műhelytető beszakadt, a tető nagy része leégett, így a katasztrófavédelem megállapítása alapján a családi ház lakhatatlanná vált. Az önkormányzat azonnal segítő kezet nyújtott a Dén családnak.

– Az önkormányzat foglalkozott és most is foglalkozik a család sorsával. A szülők három kiskorú gyermeket nevelnek, közülük kettő autista. A helyzet kialakulásakor a leggyorsabb megoldást kerestük, a családot ideiglenesen egy gyopárosi ingatlanba költöztettük, majd a minap az orosházi önkormányzat 50 ezer forintot utalt a számlájukra – mondta el dr. Burai Mihály jegyző.

Hajnalkáék szeretnének mielőbb visszaköltözni otthonukba. A nagy esőzések csak növelik aggodalmukat, hisz vályogházuk fala egyre csak szívja magába a nedvességet. Igaz, ideiglenes megoldásként fóliával borították a ház tetejét, de az 1919-ben épült ház így is veszélyben van. Attól tartanak, szétmállik a régi épület, amelyben egyébként még Hajnalka anyukája nevelkedett.

– A visszaköltözéshez újra kell építeni az egész tetőt – folytatta Hajnalka. – A házunk 86 négyzetméter alapterületű, így számításaink szerint legalább 6-700 ezer forintra lesz szükségünk akkor is, ha cserepes-lemezből készíttetjük el az újat. Muszáj lesz gyorsan cselekednünk, a kádeffektus lassan a ház falainál is megjelenik, és ha ez megtörténik, akkor azok akár be is dőlhetnek.

Gyűjtés indul a Dén család számára, az érkezett adományokból tehát a háztetőt építik majd újra. Hajnalkáék igyekeznek félretenni a munkálatokra a GYOD-ot (gyermekek otthongondozási díja), a szomszédok és az önkormányzat is sokat segített már nekik, és a Facebookon is több felajánlás érkezett a részükre, de sajnos ez még mindig kevés. Szívből remélik, hogy a „sok kicsi sokra megy” elv most is érvényesül, és így mielőbb elkészül az új tető.

Dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője kiemelte, a család jelenlegi, gyopárosi lakóhelye egy nyaraló, így itt csak a fűtési szezon beálltáig maradhatnak. Bízik benne, hogy a szülők gyermekeikkel még a fűtési szezon előtt visszaköltözhetnek otthonukba. Ha ez nem történne meg, akkor is több alternatíva áll majd rendelkezésre, megoldást jelenthet ingatlanhátterük rendezésére a Családok Átmeneti Otthona, az önkormányzat krízislakása vagy egy megüresedett szociális bérlakás is. Hozzátette, ezek is csak átmeneti időre.

Az adománygyűjtés a mai napon elindul. A család köszöni mindazoknak, akik segítik őket céljuk elérésében. Kiemelték, azon szakemberek jelentkezését is örömmel fogadják, akik munkájukkal tudnak hozzájárulni otthonuk lakhatóvá válásához.

Számlaszám: 10300002-10649417-490 10017
Fogadó bank: MKB Bank
A bankszámlaszám tulajdonosa: Dén Péter

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.