- hirdetés -

Sokszor számoltunk be a szántóföldi növénytermesztők által elszenvedett nagy veszteségekről. Annak is utána jártunk, vajon a gyümölcsösökben, szőlőkben mekkora károkat okozott az aszály és a hőség.

Az orosházi Gombkötő Sándor és családja Rákóczitelepen, 1,2 hektárnyi területen termeszt szőlőt, gyümölcsöt, illetve csemege kukoricát. Mint a mezőgazdasági mérnök termelő elmondta, neki is feladta a leckét itt-ott az időjárás. Hozzátette, nagy szerencse volt az idei extrém időjárásban, hogy nem fiatal az ültetvényük.

A szőlő meghálálta az öntözést, szépen termett, mint máskor (Fotó: Horváth Bence)

– Megérezték a növényeink, öntözni kellett, de az öntözést meghálálta a szőlő is, a gyümölcsös is. A csemege kukoricát nem is lehet csak öntözéssel termeszteni. Az ültetvényünk nem fiatal, a szőlőnek, a gyümölcsfáknak elég mélyen van a gyökere, hosszan tartó aszály kell, hogy megérezze. A csemegeszőlőknél a napégés okozott problémákat, hiába volt a takargatás is. Furcsa módon volt az időjárásnak előnyös oldala is. Kevesebb volt a gombabetegség, a szőlőben nem tapasztaltunk peronoszpórás megbetegedést és a körtének is elhanyagolható a kárképe. A termés mennyisége – hála az öntözésnek – hasonló a tavalyihoz. Azokon a tőkéken, amelyeket nem tudtunk öntözni szemmel láthatóan kisebbek a bogyók – foglalta össze Gombkötő Sándor.

Ami az árakat illeti, a termelő szerint nincs nagy változás, de – mivel a terület jó részét vezetékes vízzel öntözik és ez igen költséges – ez megjelenik az árban. Megtudtuk még, hogy Gombkötő Sándor a jövőt illetőleg bizakodó, az öntöző rendszer korszerűsítését, költséghatékonyabbá tételét tervezi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.