- hirdetés -

Újabb, a horgászok számára remek híreket kaptunk a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségétől (KHESZ). Rövid kihagyás után ismét nagymértékű haltelepítést kezdtek meg.

Bár a haltelepítéseket számos jól ismert tényező nehezítette a mögöttünk álló közelmúlti időszakban, augusztus első felében jelentős mennyiségű háromnyaras ponttyal tudták frissíteni horgászvizeink halállományát, amelyet az ilyenkor erőteljesebben megélénkülő horgászturizmus is indokolt. Nemes Attila ügyvezető igazgatótól megtudhattuk az augusztus eleji telepítésben a pontyok kapták a vezető szerepet.

– Két haltermelő partnerünktől (SE-BO Fish Kft., Gyula; AGRO-AQUA Kft., Szarvas) összesen 27.808 kg háromnyaras, zömében pikkelyes pontyot szerezünk be és helyeztünk ki Szarvas, Orosháza, Gyula, Békéscsaba környékén, a frekventáltabb folyóvízi, holtági, tavi, illetve csatornai vízterületeinkre. Az átlagosan 1,6-2 kilogramm átlagsúlyú halak a körültekintő lehalászás és szállítás következtében a nyári meleg ellenére jó egészségi állapotban kerültek a vizeinkbe – mondta el az ügyvezető.

A nagy meleg ellenére jó egészségi állapotban érkeztek a halak (Fotó: KHESZ)

Itt kell megjegyezni, hogy júliusban átmenetileg szünetelt a halkihelyezés, mivel az extrém hőségre való tekintettel a környékbeli haltermelők nem kockáztatták meg a lehalászást, illetve a halnövekedés lassabb üteme miatt sem kínáltak halat eladásra.

Az augusztusi, szövetségi telepítéssel a Gyopárosi tavak 544 kiló, a Béke Homokbánya tó 606 kiló háromnyaras ponttyal lettek gazdagabbak.

Mint megtudtuk, a szövetség a haltelepítéseket a kora őszi időszakban is folytatni kívánja, a haltermelő partnerek kínálatához igazodva. Reméljük a folyók, holtágak, tavak vízszintje is normalizálódik és szép, zsákmányban gazdag ősz elé néznek a pecások.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.