- hirdetés -

Sport területén nem vagyunk túlságosan bővében az első osztályban szereplő kluboknak, különösen ami a csapatsportokat illeti. Van azonban egy orosházi klub, amely szeptembertől két csapattal is az OB I-ben vitézkedhet.

A Klub 120 biliárd egyesület tizenegy éves múltra tekinthet vissza. Akkoriban nem volt a városban olyan hely, ahol a népszerű magyar, vagy bábus biliárdot versenyszerűen lehetett volna művelni. A város jó játékosai, akik régen a Tiszti klubban, vagy a Hopkában játszottak, nem tudtak hol készülni. Különböző vendéglátó egységekben, ilyen, olyan asztalokon játszottak, ezért versenyszerű biliárd élet sem volt. Mint Seres Péter a Klub 120 titkára elmondta, tizenegy éve találkozott az igény a tenni akarással és így indult az egyesület.

– Csete Bélával találkoztam és vele beszélgettünk arról, hogy valami megoldást kellene találni a problémára. Kerestünk egy helyet, amely független minden kocsmától, ahol el tudnánk kezdeni a versenyszerű játék felvirágoztatását. Összeszedtük a játékosokat és a Szabó Dezső és a Deák Ferenc utca sarkán lévő, akkor felszámolás alatt lévő tápbolt épületét kezdtük szisztematikusan felújítgatni. Megalakítottuk az egyesületet és beneveztünk a bajnokságba. Először egy aztán két jó minőségű asztallal. Végigjártuk a szamárlétrát és az OB III-ból indulva feljutottunk az első osztályba. Itt eddig még nem tudtuk átlépni a saját árnyékunkat, nem sikerült bajnokságot nyerni, pedig háromszor is döntőbe jutottunk. Mindig minimális hiányzott, néhány fán múlt a végső siker – sorolja Seres Péter.

Ez egy jó lökés volt, szépen borulnak a bábuk. Sok ilyenre lesz szükség a bajnoki címhez (Fotó: Horváth Bence)

Ahogy teltek az évek, úgy haladt előre az épület felújítása. Mára két nagyobb helyiségben három, európai szabványnak megfelelő méretű asztalon folynak az edzések. Ahogy jöttek a kezdeti sikerek, nőtt a létszám is és néhány éve felmerült az igény, hogy legyen egy másik versenyző csapatunk, amely kivétel nélkül orosházi játékosokból áll. Ők lettek a Klub 120 Titánok, hogy a két csapatot a neve is megkülönböztesse. Az OB III-ból indult ez a csapat is és mostanra, a szeptemberben induló első osztályú bajnokságban már két orosházi együttes szerepel. Az első csapatnak most már klubtársaikkal is meg kell küzdeni a bajnokságban.

– A két első osztályú csapat nem csak dupla esély, de dupla költség is, hisz a szövetség felé fizetni kell a klubnak, illetve a játékengedélyeket is évente meg kell újítani. Aztán itt vannak az asztalok felújítási költségei, posztó áthúzás, mandíner javítás, utazási költségek stb. Mi itt a klubban tudomásul vettük, hogy minden versenyszerűen űzött sport költséges és a szükséges pénzt a tagság adja össze. A terem, az asztalok, az épület, mind a saját munkánk és hozzájárulásunk eredménye. Bízunk benne, hogy a magyar biliárd is elindul azon az úton, mint világszerte ismertebb rokonai, a pool és a sznúker és a nagyobb publicitás révén, még nagyobb számú művelővel, még színvonalasabb bajnokságokat játszhatunk – teszi hozzá a klubtitkár.

Ottjártunkkor is szorgalmasan folyt az edzés. A sportág szeretete, a szorgalom, az akarat adott, így a további sikeres szereplésre is minden esély megvan. Az ősszel induló OB I-ben az is előfordulhat, hogy két orosházi csapat vívja a döntőt. Ennek – pikantériája mellett – az az előnye is meg lehet, hogy biztosan orosházi bajnok lesz és végre nem csak bajnoki ezüstérmek sorakoznának a klub vitrinjében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.