- hirdetés -

Figyelemfelkeltő a cím? A legtöbb esetben az adathalászok által létrehozott weblapokra is ilyen vagy ehhez hasonló, kíváncsiságot gerjesztő tartalmakra kattintva juthatunk. Ha megfogadjuk Vas Norbert informatikus, rendszergazda tanácsait, kisebb eséllyel juthatunk kiberbűnözők áldozatává.

Milyen céllal hoz létre valaki kamu oldalt?

– Ezeket az oldalakat az adathalászok gyártják azzal a céllal, hogy megszerezzék a személyes adatainkat vagy pénzt csaljanak ki tőlünk.

Milyen gyakran támadnak ezek az adathalászok?

– Nap mint nap kapunk, kaphatunk veszélyes e-maileket. Ezek nagyon figyelemfelhívó, figyelemfelkeltő témájúak, általában hihetetlen bulvárhíreket, életveszélyes alternatív gyógymódokat, gyors meggazdagodási lehetőségeket, haszontalan házi praktikákat és a „nem fogod elhinni” típusú tartalmakat kínálnak. Az e-mailben található hamis weboldalra kattintva máris a kiberbűnözők kezei közé jutottunk.

Ne nyisson meg akármit, veszélyes lehet (Fotó: Horváth Bence)

A felsorolt témákon túl mi lehet a gyanús? Honnan sejthetjük, hogy a kapott e-maillel egy adathalász oldalra akarnak minket irányítani?

– Először is nézzük meg, hogy ki a feladó! Vajon tényleg az, akinek mondja magát? Olyan is előfordulhat, hogy látszólag ismerőstől kaptunk e-mailt, a levelező ki is írja nekünk a nevét, de ettől még nem biztos, hogy valóban tőle érkezett a levél. Mindig ellenőrizzük, hogy a neve alatt látott e-mail cím valóban az övé-e, ezt könnyem megtehetjük egy korábbi levelével összehasonlítva. De nemcsak ismerősnek tűnő feladótól, hanem teljesen idegenektől is érkezhet olyan levél, amelynek a melléklete például egy tömörített fájlt tartalmaz. Ilyen esetben gyakran még a kicsomagolásához szükséges jelszót is megírták. Az ilyen fájlokat soha ne csomagoljuk ki a számítógépünkre! A nem várt, gyanús levelek mellékleteit mindig kezeljük fenntartással! Sokszor ezekben a mellékletében (pl. pdf, Excel tábla, Word dokumentum) próbálnak minket elirányítani egy hamis weboldalra. Ezek oldalak az eredetihez nagyon hasonlítanak, laikus szemmel nem is látható köztük a különbség. Ide kattintva aztán érkeznek a banki vagy személyes adatainkra, bejelentkezési nevünkre és jelszavunkra vonatkozó kérdések. Ezeket megadva anyagi kárt is szenvedhetünk.

Lehet, ismerősnek tűnik a címzett, de látszat néha csal (Fotó: Horváth Bence)

Mik lehetnek árulkodó jelek, vagyis mi alapján ismerhetünk fel egy kamu oldalt?

– Ezeknek az oldalaknak az URL címe eltér az eredetitől, legtöbbször adatvédelmi szabályzatuk sincs. Ezekre nagyon figyeljünk! Mivel már szinte mindenhez számítógépes regisztráció kell (bank, közművek, egészségügy, utazás, szórakozás) nagyon fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük le az adott oldal webcímét, mielőtt bármit is begépelnénk oda. Adatainkat csak akkor adjuk meg, ha nem egy másik oldalról átkattintva kerültünk az oldalra, hanem úgy, hogy konkrétan beírtuk a kívánt weblap címét a böngészőbe. Ez leginkább akkor fontos, ha a banki oldalunkról van szó. De nemcsak anyagi kárt szenvedhetünk a kiberbűnözők által. Ha megszerzik a személyes adataink, igen kellemetlen helyzetekbe kerülhetünk, akár még a Facebookon is. A közösségi oldal biztonságos beállításairól nemrégiben szóltunk, azokat is érdemes betartani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.