- hirdetés -

Különböző mezőgazdasági járművek, régi traktorok, kombájnok indultak el szombat délelőtt a Táncsics utcáról. A végállomás Gellértegyháza volt, ahol a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány rendezte meg hagyományteremtő szándékkal az első Aratónapot. A program során többek között néptáncot és cimbalmos produkciót is láthattak a kilátogatók.

Korábban 10 éven keresztül rendezte meg a Magyarok Majálisa nevű programját a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány, a pandémia miatt azonban az elmúlt időszakban megszakadt a folyamat. Idén úgy döntöttek, hogy új megközelítésben próbálják bemutatni az orosháziaknak a hagyományőrzést. Csongrádi Pál, az alapítvány kurátora elmondta, a térségben több helyen tartanak az aratást követően is egy kisebb ünnepséget.

– Ezt szeretnénk meghonosítani Orosházán és gellértegyházi környezetbe elhozni. Bízunk benne, hogy idővel hagyományt tudunk teremteni vele. A mai program egyébként azzal kezdődött, hogy a Táncsics utcán gyűlt össze néhány mezőgazdasági gép, például régi, tradicionális traktorok, kombájnok. Onnan indultak el és vonultak végig a városon egészen idáig, rendőri felvezetéssel – ismertette a részleteket.

A járműveket ezt követően a helyszínen is megcsodálhatták az érkezők, de ezen kívül is minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző elfoglaltságokat. Az árusok hagyományos, népművészeti termékeket és alkotásokat kínáltak, de kisebb, a témához kapcsolódó kiállítások, bemutatók is színesítették a programot, többek között a kaszálásról, az erdélyi mezőgazdasági gépekről és kultúrájukról.

A gyerekek többek közt egy szabadtéri szabaduló játékkal tehették próbára az ügyességüket, de az íjászatot is többen kipróbálták. A megnyitót és a köszöntéseket követően a jó hangulatról többek között a Harangos Néptáncegyüttes gondoskodott, ők az Árpád-udvarházban lévő színpadon léptek fel és szórakoztatták a közönséget. Közben egy Orosházára gyakran visszatérő vendég, Radics Sándor is megérkezett az Aratónapra.

Az Európa Unió Nagydíjas cimbalomművész ezúttal is a rá jellemző virtuozitással szólaltatta meg hangszerét, többek közt nagy kedvencével, az ikonikus Volt egyszer egy vadnyugat című filmnek a zenéjével is kedveskedett a rendezvény vendégeinek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.