- hirdetés -

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve augusztus 4-6. között az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívja a figyelmet arra, hogy a magas hőmérséklet károsan is befolyásolhatja az egészségi állapotunkat, az idősekre, gyerekekre, fizikai munkát végzőkre egyaránt veszélyes. A kánikula idején, különösen 11-15 óra között érdemes hűvös helyen tartózkodni, kerülni a szervezetünket terhelő fizikai munkát, valamint zuhanyozni naponta többször langyos vízzel.

A munkába, bevásárlásba indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot és ezt tanácsolják az autót vezetőknek is. A strandolókat is arra kérik, hogy vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Még néhány percre se hagyja senki gyermekét vagy házi kedvencét a parkoló autóban. A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyedén meggyulladhat, egymást érik a szabadtéri tüzek.

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül. Továbbra is tilos tarlót égetni és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében sem szabad tüzet gyújtani.

Orosházán a várható előrejelzések szerint csütörtökön 34, pénteken 35, míg szombaton 36 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet, az esti órákban is csak 17-19 fokra hűl majd le a hőmérséklet. Csütörtökön és pénteken is kánikula várható, míg szombaton, várhatóan az esti órákban érkezhet meg a hidegfront. A harmadfokú hőségriadót követően vasárnap a meleg idő ellenére már előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.