- hirdetés -

Szombaton, 11 órakor tartott kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Csak a magántulajdonú gépkocsik esetében marad a 480 forintos benzinár. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt. A leállást nem lehet tovább halasztani. – Egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import. A szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy lesz-e később elég kőolaj. Csak annyit szabadítanak fel a stratégiai készletből, nagyjából az egynegyedét, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi. A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztásra elegendőek. A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár – mondta a miniszter.

Hozzátette, nem szeretnének további korlátozásokat bevezetni a benzin esetében.
– A Mol szerint a jelenlegi rendszer fenntartható. Jelen pillanatban tudja garantálni a kormány a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig – mondta egy másik kérdésre. 

Egy másik kérdésre elmondta, hogy hatvanszázalékos növekedés lett volna a taxiárak esetében ha ők is piaci áron vásárolhatnának benzint. Ők ezért maradtak kivételek. Aki pedig fogyatékkal él és ezért gépet használ, a gép energiafelhasználása esetében marad a rezsicsökkentett ár. Gulyás Gergely az egyik kérdésre elmondta: a legfontosabb, hogy ne legyen energiahiány. A gáztározók 50 százalékos töltöttségi szinten vannak, ez az ország ellátására 2 hónapig elegendő.

Kiemelt képen: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.