- hirdetés -

A kormány egész napos ülést tart szombaton, de a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozta – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 17-i, rendkívüli kormányinfón.

Elhangzott ,hogy a háború és az arra adott szankciók brutális energiaáremelkedéshez vezettek. Annak érdekében, hogy ezektől a káros következményektől megóvják az embereket, a kormány korábban is hozott döntéseket, ahogy most is.

– A benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabbítjuk – jelentette be Gulyás. A kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítjuk – tette hozzá a miniszter.

Ez azt jelenti, hogy december 31-ig a korábban meghatározott áron juthatunk hozzá az alapvető élelmiszerekhez, illetve marad a 480 forintos üzemanyagár.

A családok mellett az energiaintenzív tevékenységet folytató cégek is bajban vannak. A kis- és középvállalkozásoknak ezért támogatást nyújt a kormány. Erről a csomagról is döntöttek a szombati kormányülésen. A részleteket a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton ismertette.

Az energiaintenzív vállalkozások azok, akiknek a nettó árbevételének három százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása tette hozzá. A működési költségek esetében a tavalyhoz képest az árnövekedés ötven százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig.

A kkv-k esetében a feltétel, hogy 90 százalék alá ne csökkenjen a foglalkoztatottsági szám. Nagy Márton elmondta, hogy még nem döntöttek a gyármentő vállalatok megsegítéséről. Itt még csak beruházási támogatás van az energiahatékonyság segítésében – tette hozzá. Néhány szektorban az energiaárak elszabadulása miatt munkaerő-csökkentés jöhet, és ezért elindul egy új munkahelyvédelmi-akcióterv.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.