- hirdetés -

A múlt hét végén megtartott Polgárőr Nap keretében a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntették ki az Orosházi Polgárőr Szervezet vezetőjét, Jedlinszki Bélát. A díjat a Békés Megyei Polgárőr Szövetség felterjesztése alapján az országos szövetség ítélte oda.

A többszörösen kitüntetett polgárőr elmondta, hogy a polgárőrséggel közös története sok évvel ezelőtt kezdődött.

– 2008-ban keresett meg a rendőrség akkori két körzeti megbízottja. Épp alacsony (10 fő alatti) volt a helyi polgárőrség létszáma. Mi már akkor rendszeresen sétáltunk néhány barátommal a gyökeresi utcákon, mert a közbiztonság állapota tűrhetetlen volt. Arra gondoltam, hogy rendet kell csinálni és ennek érdekében, aki tud, annak tennie kell valamit. Megbeszéltük és három barátommal be is léptünk a polgárőrség kötelékébe. Három év elteltével, 2011-ben vettem át az Orosházi Polgárőr Egyesület vezetését, amit mind a mai napig végzek. Együtt dolgozunk és jó kapcsolatot ápolunk a Rendőrséggel, a mezőőrökkel, a Polgármesteri hivatallal, közterület felügyelőkkel. Az akkori létszám mára huszonnyolc főre szaporodott, jöttek fiatalok is és éves szinten több, mint 2500 óra szolgálatot látunk el. Ebben van önálló és rendőrökkel közös járőrszolgálat. Emellett besegítünk a rendezvények, sportesemények biztosításában is – mondja a frissen kitüntetett polgárőr.

A kitüntetés új motivációt ad a további munkához (Fotó: Polgárőrség)

Legutóbb a Veteránjármű Fesztivál lebonyolításában is segédkeztek a polgárőrök. A sok szolgálat persze sok plusz elfoglaltságot, időt igényel, de mint Béla elmondta a család mellette áll, felesége segíti, ahol csak tudja.

– Többen mondták, már, hogy nem vagyok százas, minek csinálom ingyen, de ez nem számít. A lényeg az, hogy a kezdetben meglevő másfél éves betöréssorozatot a rendőrökkel együttműködve sikerült felszámolni, a közbiztonságot az elfogadható, normális szintre emelni. Most már jó eséllyel az eheti meg a csirkét, aki felnevelte, az eheti meg a disznót aki etette és levágta. Az eltelt időben voltak rázós esetek. Nem is csak itthon, de az országhatár őrzésekor is, mikor nagy tömegben támadják a migránsok a kerítést – meséli.

A törvénytisztelő lakosság körében nőtt a polgárőrök elismertsége, igénylik a munkájukat. Béla azt mondja, hogy amíg az egészsége engedi, folytatja, mert szerencsére azok vannak többen, akikre vigyáznak. A kitüntetéssel kapcsolatban hozzátette, hogy jó érzés, hogy ilyen szinten is elismerik a munkáját, „mert sok gürizés van mögötte”.

– Nagy öröm ez és persze ad egy újabb nagy lendületet, új motivációt a folytatáshoz…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.