- hirdetés -

Az orosházi származású bőresztéta, kozmetikusmester Bakos Anikó árulja most el az olvasóknak, mit tehetnek bőrük védelme érdekében ezekben a tikkasztó, forró nyári napokban.

Igaz az az állítás, hogy a bőr öregedéséről leginkább a napsugárzás tehet? A nap az egyik legnagyobb ellenségünk ebből a szempontból?

– A friss levegőn és a napfényen való tartózkodás felemelő érzés, bizonyos fokig jótékony a napsugárzás, és szükségünk is van rá szervezetünk normál működéséhez. De sajnos van hátulütője is! A napfény károsíthat, és nagy mértékben felelős a bőr öregedéséért. A napfény látható spektrumának is van ebben némi szerepe, de a legsúlyosabb bőrkárosodást a láthatatlan ultraibolya (UV) sugarak váltják ki, amelyek napi szinten érik a bőrt. Az UV a napfény azon alkotóeleme, amely a bőrt barnítja napozáskor. A túlzott UV expozíció a bőrsejtek károsodását okozhatja, amely aztán többféle bőrproblémává fejlődhet, a száraz, érdes, durva és ráncos bőr mellett beleértve a bőrrák különböző formáit is. A bőr nem felejt, minden egyes leégés előbb vagy utóbb jelentkezik annak felületén. A túlzásba vitt napfürdő dehidratált, érzékeny, egyenetlen bőrt eredményezhet. Kérdésedre válaszolva igen, kijelenthető: a napozás öregíti a bőrt.

A kozmetikusunkat nyáron se felejtsük el felkeresni!

De a napsugarak elől nem bújhatunk el teljesen, így valamilyen megoldást kell találnunk a bőrünk védelmére. Miben különbözik egy általános naptej a kifejezetten arcra szánt naptejektől?

– Az arc az arc, a test pedig test. Ma már minden professzionális kozmetikum megkülönbözteti még a napozószereit is e szerint. Az arcunk mindig kirakatban van, így az arcra használható termékek tartalmazhatnak akár hidratálót, DNS-védő komplexet, őssejteket és peptideket is. Ezeken belül is találunk a különböző bőrtípusoknak megfelelőt, a zsíros bőrre mattosítót, a vízhiányosra hidratálót, az extra érzékenyre pedig 50 faktorosat ajánlok. Ami fontos, mégis kevesen tudják, hogy ha napon vagyunk, bizony két-három óránként, illetve hosszabb vízben töltött idő után újra be kell kennünk magunkat ezekkel a termékekkel, hisz azok csak így tudják biztosítani az optimális védelmet.

Hogyan érdemes nyáron ápolni a bőrt? Kezdjük a reggeli hidratálással, és zárjuk az ágyba bújás előtti pillanatokkal!

– A nyári bőrápolás nagyon sok embernek okoz gondot. Gyakran hallom azt a hatalmas hibát, hogy a vendég inkább nem ken nyáron semmit a bőrére, mondván, úgyis izzad. Épp ezért, mikor nyár végén felkeres, egy rettenetesen vízhiányos és napkárosodott bőrrel találkozom. Ennek megelőzése érdekében a következőket ajánlom: a reggeli rutin az alapos arcmosás legyen! Vannak nagyon könnyű szérumok, ezek egyikének használata legyen a második lépés, majd erre jöhet rá a fényvédő! Vannak már olyan fényvédők is, amelyek annyira gazdagok hatóanyagban, hogy akár a nagy kánikulában nappali krémként is megállják a helyüket. Napközben áldásos egy hialuronsavval vagy vitaminnal dúsított arcpermet használni, hiszen ez felfrissíti és vissza hidratálja a bőrt. Ha valaki nagyon óvja a bőrét, esetleg pigmentfoltja vagy egy-két kis gyulladt pattanása van, az használhat nyáron a fényvédővel együtt BB krémet vagy korrektort is, de csakis megbízható terméket! A nap végén ne feledkezzünk meg az esti bőrápolásról! Ilyenkor nyugodtan mehet a szemránckrém, a szérum és egy lágyabb éjszakai krém, vagy akár egy éjszakai maszk is. Nyáron a nagy meleg a folyamatos izzadás megviseli a bőrünket, muszáj extrán hidratálnunk, még ha ilyenkor vizesebb, lágyabb termékeket is használunk. Kiváló nyári bőrápoló a hialuronsav, az A-, C- és E-vitamin. És fontos, hogy nyáron se hanyagoljuk el a kozmetikai kezeléseket!

Egy másik elengedhetetlen kérdés: hogyan ápolhatjuk a bőrünket belülről?

– Bőrünk védelme érdekében fontos a helyes táplálkozás, nyáron még könnyebb is a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség, valamint gyümölcs bevitele. Figyeljünk a folyadékfogyasztásra, legyen a minimum a kettő, de inkább törekedjünk a három literre! Ma már sajnos sok ember küzd ételintoleranciával, jó részük mégsem tud róla. Ha olyan ételt fogyasztunk, amely a testünk számára nehezen emészthető, abból előbb vagy utóbb gyulladás alakul ki. Ez a bőrünk állapotán is látszódni fog. Így én azt mondom, ne sajnáljuk az időt egy erre vonatkozó vérvizsgálatra! Amit még mindenképp kiemelnék – főként a mai társadalomban –, hogy együnk kevesebbet! Alakítsuk ki étrendünkben azt a napi rutint, amely a mi testünk számára a lehető legjobb! Kerüljük a gyulladást fokozó élelmiszereket, és kutassuk fel a számunkra optimális tápanyagokat! Ne a divat vitaminokat szedjük, ne a reklámok alapján válasszunk, helyette inkább csináltassunk egy vérképet, és az alapján kérjük ki egy szakértő véleményét! Ne feledjük: ép testben ép lélek. Védjük egészségünket, és támogassuk testünk optimális működését!

Fotók: Teicher Mónika

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.