- hirdetés -

Középpontban a fejlesztések – ezekről egyeztetett a napokban Békés megye választókerületeiben a polgármesterekkel Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Az utolsó állomás Orosházán volt július 8-án, ahol Erdős Norbert országgyűlési képviselővel és miniszteri biztossal közösen tartott sajtótájékoztatót a megyét és a települést érintő fejlesztési politika irányáról.

Békéscsaba után Gyulára látogattak, pénteken pedig a négyes számú választókerület polgármestereivel egyeztetett Bányai Gábor kormánybiztos.

– Sok éven át dolgoztunk képviselőként közösen. Bányai Gábor szintén volt megyei közgyűlési elnök korábban, ahol a térség úttörőnek számított bizonyos forrásátalakításokban országos szinten is – mutatta be a fórum előtti sajtótájékoztatón vendégét Erdős Norbert országgyűlési képviselő.

– Rendkívül fontos, hogy a következő négy évben, milyen fejlesztési politikát kíván megvalósítani a kormány és ebben, milyen szerepet szán a kormánybiztosoknak. Bízom benne, hogy gyümölcsöző megbeszélést tartunk a térség polgármestereivel. Örülök, hogy jelen van a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály is. Fontos, hogy a megyei közgyűlést is bevonjuk, hiszen csak együtt lehetünk sikeresek – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

Bányai Gábor megemlítette személyes kötődését Orosházához, majd arról beszélt, hogy a következő időszakban érkező uniós fejlesztési források megérkezése előtt szeretnék felkészíteni a településeket, vállalkozókat, civil szervezeteket, egyházakat és minden olyan társadalmi szereplőt, akiknek kiemelkedő céljaik vannak, amivel nagyot lendíthetnek a rájuk bízott közösség,a régió jövőjén. Az orosházi találkozón a kormánybiztosi munkáról és a fejlesztési politika irányáról is beszélt.

– A gazdaságfejlesztési rendszer átalakult. Minden uniós és részben hazai forrás odaítélése, képviselete, elbírálása a területfejlesztési tárcához, Navracsics Tibor miniszterhez kötődik. Mi kormánybiztosok vidéken igyekszünk ezeket a forrásokat koordinálni, a pályázókat segíteni abban, hogy nemcsak hasznosan tudjanak tervezni, hanem a fejlesztések meg is valósuljanak. Ráadásul sokkal gyorsabban, mint korábban Magyarországon – részletezte a kormánybiztosi feladatokat Bányai Gábor. – Arra készülünk, hogy szeptemberig a régióban lévő több mint háromszáz tervet rangsoroljuk, mert időközben lehet változtak az elképzelések és a lehetőségek. Azt kérjük a településvezetőktől, jelöljék meg azokat az elképzeléseket, amelyeket azonnal el lehet indítani – mondta a kormánybiztos, aki szerint mezőgazdasági fejlesztések, úthálózatok korszerűsítése, turisztikai projektek megvalósítása szükségesek Békés megyében.

Fotó: Horváth Bence

Az Orosházát érintő tervekről és hosszútávú projektekről is egyeztetett Erdős Norbert és Dávid Zoltán polgármester Bányai Gáborral a pénteki fórum előtt. Szó volt a gyopárosi élményfürdő tetőszerkezetének problémájáról. Ezzel kapcsolatban az országgyűlési képviselő elmondta, már körvonalazódik a megoldás egy TOP-forrás formájában.

– Szóba kerültek olyan jövőbeni projektek is, mint például az északi ipari park és az ezzel kapcsolatos tervek előkészítése, vagy egy Orosházához közelebbi M44-es lehajtó kialakítása. Kormánybiztos úrral felgyorsítjuk a tanuszoda kérdését is. Jó néhány éves, sőt több évtizedes álom ez Orosházán. Én azt látom, hogy belátható időn belül elkészülhet a tanuszoda – fogalmazott Erdős Norbert.

Dávid Zoltán szerint az biztató, hogy a kormány az országot érintő nehézségek ellenére is gazdaságfejlesztésről tárgyal a kormánybiztosokon keresztül a települések vezetőivel.

Fotó: Horváth Bence

– Olyan elképzeléseket is szeretnénk megvalósítani Orosházán, amivel megőrizheti Békés megye legiparosodottabb városának címét. Fontos, hogy a város fejlődése töretlen legyen és az, hogy az itt élő emberek megtalálják a számításukat. Azt gondolom, hogy Bányai Gábor kormánybiztos tud nekünk ebben segíteni – zárta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.