- hirdetés -

Idén – a japánok visszalépése miatt – ismét hazánk rendezhette, rendezheti meg a FINA Vizes Világbajnokságot. A hat helyszínen zajló világeseménynek orosházi közreműködője is volt, Kéri Martin személyében, akit a soproni vízilabda mérkőzések helyi szpíkereként láthattunk a TV képernyőjén is.

A vizes világbajnokság vízilabda mérkőzéseit három helyszínen, Budapest mellett Szegeden és Sopronban játszották le a résztvevő csapatok. A soproni uszoda szpíkere volt az orosházi Kéri Martin. Vele beszélgettünk:

– Honnan jött számodra ez a viszonylag szokatlan szerepkör?

– 2021 tavaszán kezdődött, amikor az akkor még NB I-es OFKSE mérkőzéseit a járvány miatt zárt kapuk mögött kellett megrendezni. Az egyesület online közvetítette szurkolói számára a mérkőzéseket. Gondoltuk, hogy ne csak kép legyen, kellene egy kommentátor. Ebben kipróbáltam magam és megmondom őszintén nagyon élveztem a dolgot. Az egyik meccset látták a szentesiek, akik tavaly a női U14-es vízilabda Európa-bajnokságot rendezték. A szentesi pólósok révén kerültem be először a vízilabda világába. Az Európa-bajnokság számomra – műsorvezetőként – jól sikerült és azóta többször hívtak már vízilabda mérkőzésekre. Voltam már Magyar Kupa négyes döntőn, mind a férfi, mind a női vonalon, válogatott Világliga meccseken.

Körkapcsolás. Sopronból Kéri Martin jelentkezik (Fotó: Kéri László)

– Ahhoz, hogy valaki közvetíteni tudjon egy mérkőzést, maximálisan tisztában kell lenni a szabályokkal…

– Kommentátorként csak tavaly nyáron működtem közre. Akkor sok órás készülés előzte meg a dolgot. Megnéztem egy csomó videót, hogy lássam, hogy csinálják a nagyok. Van egy csomó szakkifejezés, kapásoldal, rosszkéz oldal, stb. ezeket meg kellett tanulni használni. A mostani VB-n ezekre nem volt szükség. Sopronban csak a csapatok bemutatását kellett megcsinálni, a góllövők, a kiállítottak neveit kellett mondani. Kommentátorkodni nem kellett, de nem is vagyok egy Hajdú B. István.

– A tavalyi műsorvezetések hozták az idei felkérést?

– A világbajnokság szervezői minden helyszínre kerestek angolul beszélő helyi szpíkert. Mivel valamennyire benne voltam a vízilabda közegben, májusban engem is felhívtak, hogy vállalnám-e. Igent mondtam és így testközelből láthattam az olasz, a spanyol, a dél-afrikai, kanadai férfi csapatot, illetve az ausztrál, új zélandi, brazil és kazah női csapat meccseit. Óriási élmény volt.

Martin immár itthon, nyakában a VB-s belépőkártya (Fotó: CSJ.)

– TV-s szereplés?

– Az megint egy érdekes történet. Fejhallgatóval a fejünkön ültünk és azon kaptuk az instrukciókat. Nem egyszerű, mikor a közönséghez beszélsz angolul, közben magyarul mondják a füledre a dolgokat. Voltak körkapcsolások, amikor az összes helyszín bejelentkezett, akkor voltam látható a sportcsatorna képernyőjén. Az élő adás különösen izgalmas tud lenni.

– Azt mondtad, nem vagy egy Hajdú B. Nem is szeretnél?

– A műsorvezetés számomra egyelőre csak hobbi. A szegedi egyetem közgazdász hallgatója vagyok, azt szeretném mindenek előtt befejezni. Ez a szakma majdhogy nem kortalan, így ha később nagy kedvet éreznék, még mindig lesz időm elkezdeni. Most még elég kevés az a sport amit szívesen közvetítenék, ha pedig komolyan gondolnám a kommentátorkodást, akkor muszáj lenne mindent.

A vízilabda torna csoportmérkőzéseinek befejeztével Martin mandátuma is lejárt Sopronban, s hogy mikor lesz a következő hasonló szereplése, azt még homály fedi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.