- hirdetés -

Idén háromszor több mezőgazdasági területen keletkezett tűzhöz vonultak az orosházi tűzoltók a tavalyi év hasonló időszakához képest. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az alapvető szabályokat mindenki tartsa be, különösen ebben az aszállyal sújtott időszakban.

Az utóbbi időszak száraz, aszályos időszaka miatt az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség területén is megemelkedett a szabadtéri tűzesetek száma. Szinte minden napra jutott egy szabadtéri területtűz, amelyekhez riasztották az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységeit. Június 20-án ősgyep kapott lángra, ugyanezen a napon Gyopárosfürdőn is meggyulladt az aljnövényzet. Rá egy napra Nagyszénásnál égett a gabona, míg múlt héten pénteken égig érő füstoszlop alakult ki Gádorosnál, miután harminc hektárnyi gabonát perzselt a tűz.

Olvasói fotó: Demeter Péter

Idén a katasztrófavédelem beszámolója szerint eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén az előző év hasonló időszakát vizsgálva háromszor több a mezőgazdasági területeken keletkezett szabadtéri tűzesetek száma. Ezek legtöbbször a betakarítással összefüggésben keletkeznek. Bajkán György, az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője felhívta a figyelmet, hogy mindenki tartsa be vonatkozó alapvető szabályokat annak érdekében, hogy elkerüljék a nagyobb tüzeket.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.
  • Az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
  • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
  • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
  • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
  • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy azok ne gyulladhassanak meg.
  • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell hordozható tűzoltókészülék.
  • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is.
  • Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet tapasztalnak, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni.

– Emelkedett a lakóházak környékén keletkezett tüzek száma is. Eleve a szabályok tiltják a zöldhulladék égetését több településen, de ebben az aszályos időszakban nagy felelőtlenség ilyen tevékenységet végezni. A belterületek nagy része pont emiatt keletkezett, a tulajdonosok nem tudták kordában tartani a tüzet. Ilyenkor minden sokkal szárazabb és egy enyhe légmozgás is nagyobb tüzet okozhat – mutatott rá Bajkán György tűzoltó alezredes.

Fotó: Horváth Bence

Június 24-én hat megyére vonatkozóan – köztük Békés megyére is – tűzgyújtási tilalmat hirdetett az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ami bel- és külterületre egyaránt érvényes.

Kiemelt fotó: Demeter Péter

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.