- hirdetés -

Az utóbbi öt évben nem volt kegyes az időjárás a méhészekhez, akik a legjobb és legértékesebb mézfajtát, az akácmézet állítják elő.

Az idei esztendőre fordult a kocka, és a szántóföldi mezőgazdasági termelőknek komoly fejfájást okozó száraz tavasznak a méhészek örülhettek. Idén nem fagytak el az akác friss hajtásai, a mélyre eresztett gyökerek révén elég nedvességhez jutottak a fák, virágzás idején pedig meleg, csapadék és szélmentes időben hordhattak a méhek. Az orosházi Vass Sándor húsz éve méhészkedik, de ilyen jó akác szezonra nem emlékszik.

-A száz méhcsalád, akikkel dolgozom, jó állapotban vészelte át a telet, így már a repcéről is szépen sikerült hordani. Az első akácra – Szeged környékére – vittem innen őket. Gyönyörű időben, szélcsendben, ideális körülmények között hordhattak és hordtak is a méhek. Sajnos ezen a környéken sok az olajfűz, amely az akácvirágzás közepén kezd virágozni. Annak érdekében, hogy ne hordják bele az akácba, összepakoltam és a felső akácon, Dány és Isaszeg környékén folytattuk. Ilyenre, hogy tizenhat napig folyamatos akáchordás legyen, nem is emlékszem. Soha nekem még ilyen jó minőségű akácmézem nem volt, ráadásul a mennyiség is duplája a tavalyinak – mondja a méhész.

Kész, ki van pergetve az idei, kiváló minőségű akácméz (Fotó: Horváth Bence)

Most még két hétig itthon van Vasséknál a teljes méhállomány. A városban a csörgőfák, diákszivar fák, hársak mézét hordják, azután kezdődik majd számukra a napraforgó szezon.

További jó hír a méhészek számára, hogy a kormány lehetővé tette számukra, a családonkénti 5-7 ezer forintos állatjóléti támogatás felvételét.

-Ez a kormány, illetve az Agrárminisztérium részéről egy üdvözlendő dolog. Itt az a feltétel, hogy legalább öt kiló mézet meg kell hagyni a méheknek a  kaptárban. Én eddig is így csináltam, nem cukron teleltettem a méheket, ezért különösebb gondot nem okoz. Be fogom adni a kérelmet az állatjóléti támogatásra – teszi hozzá Vass Sándor

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.