- hirdetés -

Generációk sora nőtt fel különböző mesekönyvek lapjait olvasva. Visszaidézhetjük a Magyar népmesék, a Vidám mesék, a Minden napra egy mese régi köteteit. Emlékezhetünk Vackorra, a pisze kölyökmackóra, Grimm és Andersen varázslatos karaktereire vagy a mostanában híres Bogyóra és Babócára. Czakó Alexandra ezen klasszikusok sorát kívánta bővíteni saját művével, amelynek címe: Kalandok Bazsaréten.

Alexandra az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium humán osztályos tanulója volt. Miután leérettségizett, Kecskeméten folytatta tanulmányait. Tudta, hogy mindenképpen gyerekekkel szeretne foglalkozni, míg végül lassan, de körvonalazódott benne a gondolat, az óvodapedagógus szakot választotta. Jelenleg is, mint óvónő dolgozik.

– Eleinte hobbi volt az írás számomra, sőt talán még mindig az. Már gyerekként írtam rövidebb történeteket magamnak és a családom szórakoztatására. Viszont szeretném, hogy később azt mondhassam, másodállásban íróként dolgozom – tette hozzá Alexandra.

A Kalandok Bazsaréten története a szereplőktől kezdve bontakozott ki. Egy természetben tett kirándulás alkalmával figyelt fel a virágok és egyéb növények különlegesebb neveire. Nem is volt kérdés, hogy – egy kis utánajárás után – ezekről nevezze el koboldjait és tündéreit – Ahogy kiírtam pár ilyen nevet, elkezdtem karakterekként gondolni rájuk. Mit csinálhatnak, mit szeretnek és mit nem – tette hozzá.

Nagyon sok támogatást és motivációt kapott környezetétől. Már itt, Orosházán is biztatták tanárai, hogy foglalkozzon többet az írással. Családja és barátai, amikor megtudták, hogy könyvet ír, végig mellette álltak az út során. A könyv megírása elmondása szerint könnyebb volt, mint utána kiadót találni – Nagyon sok mindennek utána kell nézni. Én is több kiadónak küldtem el az ötletet, de valaki egyáltalán nem válaszolt. Valaki pozitív üzenettel biztatott, de nemet mondott. Végül az Underground kiadó vállalta, hogy megjelenteti a könyvemet – mesélte Alexandra.

Kecskeméten és Nagymágocson egyaránt tartott könyvbemutatót. Utóbbi falu egy iskolája meg is hívta, hogy tartson előadást kettő, általuk szervezett mesetáborban. Itt árulták el neki, hogy a Kalandok Bazsaréten bekerült az ajánlott könyvek közé. Alexandra célja az írással, és a gyermekkönyvekkel egyébként az, hogy kicsit az olvasás felé terelje a gyerekeket a képernyők elől és a szülőket is rábírja arra, hogy olvassanak többet otthon gyermekeiknek.

– Nem olyan ördögtől való, hogy a mai gyerekek televíziót néznek, mert haladni kell a korral, csak az arányokkal van probléma. Azt szoktam hirdetni, hogy mindennap kerüljön elő egy könyv is. Az animációs film például egy készen kapott kép. Az olvasással, vagy történetek hallgatásával pedig sokat fejlődik egy gyerek kreativitása és képzelőereje.

Alexandra jelenleg is készül arra, hogy kiadja második könyvét. Miután minden tennivalót elintézett, úgy tervezi, hogy idén nyáron befejezi legújabb történetét, és nem sokkal utána – reményei szerint – ki is adják azt, hogy mi is elolvashassuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.