- hirdetés -

Ki tudna nemet mondani egy jó kis bolognai spagettire? Szerintem kevesen. Nem is kell lemondanunk róla akkor sem, ha épp diétázunk, és próbáljuk lecsökkentetni a szénhidrát- és zsírbevitelt. Kolarovszki Nóra táplálkozási tanácsadó mutatja meg nekünk, hogyan készíthetjük el a kedvelt étel kalóriaszegény változatát.

Hozzávalók: 500 gramm darált csirke- vagy pulykamell, egy fej vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, 100 gramm passzírozott paradicsom, 400 gramm darabolt és hámozott paradicsom, fűszerek, 50 gramm rizstészta, 15 gramm parmezán sajt

– Felesleges porokat, előregyártott szószokat vásárolni, mikor néhány perc alatt minimális hozzávalókból mi is finom bolognai mártást készíthetünk – kezdte Nóri. – Ez a recept végtelenül egyszerű. Hámozzunk meg majd vágjunk apró kockákra egy fej vöröshagymát. Én a művelet előtt néhány órával a hűtőbe szoktam tenni a hagymát, így kevésbé könnyezek a pucoláskor. Melegítsük fel az olívaolajat a serpenyőben, majd dobjuk rá a vöröshagymát, ezt követően tegyük hozzá a lereszelt fokhagymát! Amikor már üveges a hagyma, tegyük rá a darált húst, és kevergessük addig, míg mindenhol szépen kifehéredik! Ha ez is megvan, mehet bele a kétféle paradicsom és a fűszerek, vagyis a só, a bors, az oregánó, a bazsalikom és a kakukkfű.

Míg lassú tűzön rotyog a szósz, elkészítjük a tésztát.

– Rizstésztát ajánlok a bolognai mellé. Mivel ez – ahogy a neve is mutatja – rizsből készül, alacsony a szénhidráttartalma – folytatta a táplálkozási tanácsadó. – Egy kis keményítőt raknak még bele, ettől lesz igazán jó az állaga. Nagyon gyorsan elkészíthetjük, egyszerűen csak bele kell raknunk egy tálba, és rá kell öntetünk egy adag forró vizet úgy, hogy az ellepje a tésztánkat. Aztán nincs is vele semmi dolgunk, nem kell kavargatnunk, felügyelnünk, a rizstésztánk öt perc alatt megpuhul. Mivel a rizstésztát kis tömbökben teszik a zacskóba, így méregetnünk sem szükséges. Egy tömb egy adag, azaz 50 gramm. Nem tűnik soknak, de higgyük el, hogy elég lesz.

Akinek nem szimpatikus a rizstészta, választhat teljes kiőrlésű durumlisztből vagy konjaclisztből készül tésztát is. Ez utóbbi a búzaliszt tökéletes gluténmentes alternatívája. Szinte nulla szénhidráttartalmú. Előnye, hogy rengeteg vizet szív magába, így rettenetesen laktató.

– A szószunk kész, a tészta is megfőtt, úgyhogy már csak egy kis sajt hiányzik a tetejére. Jó tudni, hogy minél keményebb egy sajt, annál alacsonyabb a zsírtartalma. Jó választás lehet a bolognainkra egy kis parmezán, vagy akár a trappista sajt light verziója is – tette hozzá Nóri.

Jó étvágyat kívánunk!

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.