- hirdetés -

A képviselő-testület még 2015-ben alkotta meg a közterület használat rendjéről és a házszám megállapításának szabályairól szóló rendszerét. Dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője ismertette a házszám megállapításának és elhelyezésének rendjével kapcsolatos fontosabb információkat.

A házszámmal még nem rendelkező ingatlanok esetében a házszám megállapítása iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal általános igazgatási osztályán kell előterjeszteni. Ennek az eljárásnak a lefolytatása térítésmentes, semmilyen eljárási díjat vagy illetéket nem kell fizetni.

dr. Burai Mihály jegyző elmondta, hogy az adott ingatlanok házszámmal való ellátásának folyamatát a helyi rendelet részleteiben szabályozza. A lényeg, hogy a házszámot a közterületről jól látható épület homlokzatán vagy az ingatlan kapuján, ajtaján, bejárati ajtaján, illetve kerítésén szükséges elhelyezni. A beépítetlen ingatlanok esetén pedig a kerítésen vagy amennyiben a beépítetlen ingatlan területén van valamilyen műszaki objektum, akkor ezen lehet a házszámot elhelyezni.

– Fontos, hogy a házszám elhelyezéséről, időnkénti karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan nyilvántartásában bejegyzett tulajdonos köteles gondoskodni. Amennyiben az adott ingatlan tulajdonosa erről nem gondoskodik, akkor közigazgatási bírsággal sújtható, ennek a maximum összege 200 ezer forint, míg jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében akár 2 millió forintig is terjedhet – ismertette a részleteket dr. Burai Mihály.

Hozzátette, a Polgármesteri Hivatal adott szervezeti egysége fontosnak tartja az elkövetkező időszakban is az adott ingatlanok házszámmal való felszerelésének ellenőrzését és a rendeleti szabályozást kívánja ebben a tekintetben végrehajtani. Ezért arra kéri az orosházi ingatlantulajdonosokat, hogy a rendeletben foglalt szabályokat kövessék és tartsák be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.