- hirdetés -

A sport és a katonaság egybeforrt – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Toborzó Emlékfutás 2022” elnevezésű sportrendezvény ünnepélyes megnyitóján, május 6-án, pénteken, Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervezésében létrejött egész országon átívelő emlékfutás célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A váltó tagjait huszonnégy hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik több mint 1800 kilométert tesznek meg az ország minden táján. A szervezők ezzel a nagyszabású sport,- és kulturális rendezvénnyel tisztelegnek a Magyar Sport Napja (május 6.) és a Magyar Honvédelem Napja (május 21.) 173. évfordulója előtt. A május 6. és május 20. között megrendezett kéthetes programsorozat összesen 219 települést érint, amelynek során bárki csatlakozhat a katonákhoz.

A futók a fővárosi indulás előtt vették át a stafétabotot (Fotó: HM Zrínyi Média)

– A Toborzó Emlékfutás 2022 nem titkolt célja a társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítése, szorosabbá tétele, az ifjúság hazafias nevelésének segítése, és a Magyar Honvédség tényleges állománya feltöltöttsége javítása, toborzás. Szerencsére egyre többen vállalnak tartalékos katonai szolgálatot megyénkben, amire most, a felszaporodott feladatok mellett nagy szükség is van – mondta el kérdésünkre Braun Tibor őrnagy, a XIV. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

A futókhoz minden településen csatlakozhatnak a helyiek (Fotó: HM Zrínyi Média)

Mint megtudtuk, az egész országot végigjáró staféta pénteken, május 13-án, Szentes felől érkezik első Békés megyei állomására. Orosházán az I. Világháborús Hősi Emlékműhöz tervek szerint este fél nyolckor érkeznek meg a váltó tagjai. Az Árpád kertben Dávid Zoltán polgármester fogadja a futókat és köt szalagot a váltóbotra. Ezt követően együtt koszorúzzák meg az I. Világháborús Hősi Emlékművet, majd a futók tovább indulnak Csorvásra, ahová a tervek szerint 21 órakor érkeznek meg.

Szeretnénk, ha az orosháziak közül sokan tisztelnék meg jelenlétükkel ezt az eseményt – tette még hozzá Braun őrnagy.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.