- hirdetés -

Mint az utóbbi időben több helyen hallhattuk, olvashattuk, a honvédség továbbra is várja a jelentkezőket a fiatalabb és idősebb korosztályból egyaránt. A szerződéses és tartalékos szolgálati formákban mindenki számára megtalálják a megfelelő pályát.

A katonai pálya felől érdeklődők számára Juhász László századostól, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetőjétől kértünk tájékoztatást.

– A jelentkezés feltételei nagyon egyszerűek. 18 életév betöltése, magyar állampolgárság, magyarországi lakóhely, minimum 8 osztályos végzettség, büntetlenség, a jelentkezés kategóriájának megfelelő alkalmassági vizsgálat – kezdi a tájékoztatást a százados.

(Fotó: Magyar Honvédség)

Azt is megtudtuk, hogy aki munkát szeretne vállalni a honvédségnél, azok számára a szerződéses katonai szolgálat lehet érdekes. Aki iskolába jár és betöltötte a 18 életévét (középiskola, technikus képzés, egyetem), vagy munkahellyel rendelkezik, vagy akár munkanélküli de érdeklődik a katonai élet iránt, munka mellett, számukra a területvédelmi tartalékos szolgálat lehet javasolható. Juhász László az orosháziak kedvező helyzetéről is szót ejtett:

– Orosháza egy szerencsés város a vármegyében, hiszen viszonylag kis távolságra két katonai alakulat is található, Hódmezővásárhelyen és Szentesen. Mind a két helyről honvédségi, szolgálati buszjárat szállítja a szerződéses katonákat Orosházára térítésmentesen. A hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár elsősorban lövész kategóriához tartozóan, a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred elsősorban a műszaki kategóriához tartozóan, valamint a hozzájuk kapcsolódó beosztásokba keresi a jelentkezőket. Mindkét alakulat nagyon várja a „C” jogosítvánnyal rendelkezők jelentkezését – tette hozzá az irodavezető.

(Fotó: Magyar Honvédség)

A szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők először egy Egységes Alapkiképzési Programba kerülnek felvételre, mint tartalékos katonák és végzik el az alapkiképzést, mely minden hónapban a kijelölt vármegyékben történik. Majd ezt követően kötik meg a szerződést a végleges alakulatukkal. A területvédelmi tartalékosok saját döntésük alapján, vagy az Egységes Alapkiképzési Programban az előbb leírtak alapján végzik az alapkiképzést, vagy egy modulrendszeres képzés alapján itt Békés vármegyében, több részletben a modul rendszer alapján.  Ezt követően vármegyénkben kerülnek elsősorban kiképzési feladatok és protokolláris (ünnepségek biztosítása) feladatok végrehajtására.

Jelentkezni lehet Békéscsabán a Toborzóirodában, vagy a Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodáján keresztül. Részletes tájékoztatás a www.iranyasereg.hu honlapon.

A szerződéses katonákat biztos megélhetést kínáló jövedelem és kalkulálható karrier várja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.