- hirdetés -

A Határtalanul programnak köszönhetően a héten a Kossuth iskolában vendégeskedik közel 40 székely diák és tanár.

Az intézmény még 2019-ben nyerte meg a pályázatot, amit az orosházi diákok kiutazása után meg kellett szakítani a világjárvány miatt. Most adódott lehetőségük a partneriskola fogadására. A diákokat és kísérőiket Pörneki Attila igazgató fogadta és pénteken egy közös villásreggeli keretében mutatta be az iskolát és programjaikat a résztvevőknek.

A Kossuth Lajos Technikum és az Apor Péter Szaklíceum között több mint 20 éves testvériskolai kapcsolat áll fenn, melynek köszönhetően az elmúlt évtizedekben már többször volt lehetőség diákcsere program megszervezésére. A jelenleg futó projekt címe az Egy nyelvet beszélünk, melynek célja, hogy a diákok megismerjék a két különböző terület sajátos magyar szavait.

Ennek keretében közös programokon vesznek részt: városismereti sétán, barátságos focimeccsen és egy esti grill partyn, ahol egymással kommunikálva figyelik és gyűjtik a számukra érdemes szavakat, mint például szalma pityóka=sült krumpli vagy murok=sárgarépa.

A projekt lezárásaként ezekből a szavakból egy szószedetet állítanak össze. Ezen kívül kirándulást tesznek a környező nagyobb városokba, Gyulára vagy Szegedre, ahol a helyi nevezetességeket nézik meg. Szegeden sétálnak a Tisza-parton és a belvárosban, Gyulán pedig a várat látogatják meg, majd a várfürdőben pihenik ki az út fáradalmait – ismertette a részleteket Gyenge Edit, a projekt koordinátora.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.