- hirdetés -

A rettegett madárinfluenza ismét megjelent Békés megyében. Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, és Kaszaper után Tótkomlóson is találtak fertőzött állományt.

Egyik járványból megyünk a másikba. Tavaly november végén jelentettek be madárinfluenzával kapcsolatos intézkedéseket. Ezeket a korlátozásokat oldották fel április nyolcadikán. A 13-án bejelentett feloldás után 14-én jött az újabb hír: ismét találtak eseteket.

A madárinfluenza miatti állomány megsemmisítések, értékesítési zárlatok érzékenyen érinthetik városunk egyik vezető nagyüzemét, a Pannon Fine Food-ot. Az idősebbek körében csak Barneválként ismert élelmiszeripari üzem a tavalyi lezárásokból – köszönhetően a vezetőség jó intézkedéseinek – viszonylag jól jött ki. Most azonban itt az új járvány. Hogy hogyan érinti ez az üzemet, erről kérdeztük Nyeste Lajos ügyvezető igazgatót.

„A mostani helyzet elég bizonytalannak látszik” (Fotó: Horváth Bence)

– A tavalyi bajból viszonylag jól jött ki a cég. Ha nem is mindig teljes kapacitással, de tudtunk vágni. Volt egy olyan időszak is, amikor az összes magyar üzem közül csak Orosháza vágott hízott kacsát. Március végétől kezdődően kezdett komolyan dolgozni az üzem, próbáltuk minimalizálni a veszteséget. A múlt péntekről szombatra tervezett vágásunk már az influenza áldozata lett és a jövőről sincs túl jó előérzetem. Nem kell bizonygatni, hogy ez az egyik madárinfluenzából a másikba esés nem egy jó dolog. Az iparágon belül még mindig jó pozícióban vagyunk, de jelenleg a közeljövő eléggé bizonytalan, bár mindent megteszünk, hogy a cég folyamatos működését biztosítsuk. A cég erős lábakon áll, a kollégáimmal együtt az eddigi bajokat is átvészeltük, nagyon bízom benne, hogy most sem lesz másként – foglalta össze Nyeste Lajos.

Egyelőre még nem lehet látni a végét a járványnak és az is valószínűnek látszik, hogy a következő hónapok nehezebbek lesznek a kelleténél a Pannon Fine Food számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.