- hirdetés -

Mérleghitelesítőnek adta ki magát, ami miatt börtönbe kerülhet egy 32 éves büntetett előéletű férfi. Az Orosházi Járási Ügyészség két rendbeli közokirat-hamisítás és két rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat ellene, miután két vállalkozót is átvert.

A 32 éves büntetett előéletű, visszaeső orosházi férfi 2021 elején anyagilag meg volt szorulva, és a munkából szerzett kevés jövedelmét bűncselekmények elkövetésével egészítette ki.

Tavaly januárban a férfi megjelent Szarvason, egy savanyúság és füstölt húsáru eladásával foglalkozó üzletben, és a tulajdonosnőtől a felől puhatolózott, hogy az üzletben használt mérleg hitelesített-e. A férfi felajánlotta a sértettnek, hogy a mérleg hitelesítését helyben, az üzletben elvégzi, így a sértettnek nem kell emiatt Békéscsabára utaznia. A sértettnek ez megfelelt volna, mivel már korábban telefonon kérte is ezt egy békéscsabai mérleghitelesítéssel foglalkozó cégtől. A férfi tavaly január 22-én újra megjelent az üzletben, és magát a békéscsabai cég munkatársának kiadva. Közben elkérte a mérleg korábbi hitelesítési bizonyítványát, azt elvitte, majd egy óra múlva visszament a sértett üzletébe, visszaadta a hivatalos papírt, továbbá átadott a sértettnek egy általa kézzel kitöltött valótlan tartalmú hitelesítési bizonyítványt, amelyen a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal fejléce, bélyegzője, továbbá egy mértékhitelesítő neve és bélyegzője szerepelt.

A férfi a hamis hitelesítési bizonyítvány átadását követően közölte a sértettel, hogy a hitelességet igazoló matricát Békéscsabáról postai úton fogja megkapni és a hitelesítésért 6000 forintot kért el a sértettől.

A férfi valójában nem volt alkalmazottja a békéscsabai cégnek, részére sem ez a cég, sem a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal nem adott megbízást mérleghitelesítési tevékenység végzésére. A sértett 2021 márciusában telefonon érdeklődött a békéscsabai cégnél, hogy a hitelességet igazoló matricát mikor kapja meg, ekkor tudta meg, hogy becsapták. Az okozott kár végül nem térült meg, a sértett a büntetőeljárás során kérte a részére okozott kárt megtérítését.

A csaló férfi ugyanilyen ürüggyel csapott be egy tótkomlósi ABC üzletet üzemeltető vállalkozót is 4800 forint kárt okozva a részére, ez a vállalkozó nem kérte kárának megtérítését.

Az Orosházi Járási Ügyészség hajlandó enyhíteni a büntetésen, amennyiben a csaló beismeri tettét. Az ügyészség azt kérte, hogy a bíróság a terheltet végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a kár megtérítésére, illetve a másik sértett részére okozott kár erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.