- hirdetés -

Mozgalmas időszak kezdődik az iskolákban és az egyetemeken, mutatjuk mi vár a diákokra a májusi időszakban.

Az idei tavaszi érettségi szezon május 2-án veszi kezdetét, a hétfői napon a hagyományoknak megfelelően először a magyar nyelv és irodalom tantárgyból adhatnak számot tudásukról a 12. osztályos diákok, majd a következő napokban matematikából, történelemből, angolból és németből, ezt követően pedig a választható tantárgyakból vizsgáznak majd az érettségizők.

A nyolcadik évfolyamos tanulóknak május 4. és 17. között kompetenciamérés zajlik majd, a feladatsorokat ettől az évtől nem papíron, hanem online felületen kell majd kitölteni.
Az országos kompetenciamérések középpontjában 2001-től 2021-ig a szövegértés és a matematika állt, de idén a feladatsorok új területtel egészülnek ki: természettudományi kérdéseket is kapnak majd a diákok – számolt be az újításról az eduline oldala.

Az idei írásbeli érettségi vizsgák május 2-én kezdődnek (Fotó: Horváth Bence)

Május 9-én kezdődik a rendkívüli felvételi, amikor azok a nyolcadikosok jelentkezhetnek középiskolába, akik egyik megjelölt intézménybe sem kerültek be. Május 18. és 31. között újabb kompetenciamérés zajlik majd az általános iskolákban, ezúttal a 6. évfolyam számára. Az írásbeli érettségi vizsgák május 23-al érnek véget, a szóbelik emelt szinten június 1-9. között, középszinten június 13.-24. között lesznek majd.

Az egyetemre, főiskolára felvételizőknek egész hónapban van lehetőségük arra, hogy ügyet intézzenek az E-felvételi rendszerben. Pontszámításról tájékozódhatnak és feltölthetik a jelentkezés leadása óta megszerzett dokumentumokat és okleveleket.

Közben az is kiderült, hogy a tavaszi szünetet követően már csak alig két hónapot kell iskolába járniuk a diákoknak, a tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján ugyanis az utolsó tanítási nap június 15. lesz. Ez alól a végzősök jelentenek kivételt, nekik az utolsó tanítási nap április 29-én lesz, a már említett május 2-án kezdődő érettségi előtt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.