- hirdetés -

Több mint 125 ezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, eddig több mint 205 milliárd forint támogatást ítéltek oda az igénylőknek. Orosházi cégeket kérdeztünk meg arról, miket tapasztalnak, mennyire jellemző az utóbbi időszakban, hogy felújítanak a családok.

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára számolt be nemrég arról, hogy eddig mintegy 125 ezer család vette igénybe az otthonfelújítási támogatást, az igénylőknek eddig összesen több mint 205 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda.

Magyarország eddigi legnagyobb otthonfelújítási programját a kormány 15 hónapja indította el – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: tavaly óta a gyermekes családok nemcsak új otthonuk megvásárlásához, építéséhez, hanem meglévő otthonaik felújításához is vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak.

A Vasex Kft. ügyvezetőjét, Polyák Jánost kérdeztük meg arról, hogy mi a helyzet az alapanyagokkal, illetve hogy Orosházán miket tapasztalnak, mennyire jellemző az utóbbi időszakban, hogy felújítanak a családok. Mint mondta, az építőipari alapanyagok eltűntek a piacról, az ellátási láncok előbb a koronavírus-járvány, most pedig a háború miatt törtek meg.

– Gyakorlatilag tervezhetetlenné vált az építőanyag gyártók számára a termelés, mivel nem tudják, hogy miből mennyi alapanyagot fognak kapni. A megrendelések növekedtek, a vevői igények szintén magas szinten vannak, pénz rendelkezésre áll, ezért elárasztották az építőanyagot gyártókat megrendelésekkel. Ezeknek a kiszolgálása ma nem lehetséges, hanem egy nagyon szigorú keretrendszerben zajlik az anyagok elosztása – árulta el.

Orosháza, HB, Polyák János, Vasex, otthonfelújítási támogatás

Az áremelkedés több okra vezethető vissza: a járvány utáni gazdasági növekedésre, az energiaárak drágulására, illetve a háborús cselekményekre. Az otthonteremtési támogatásból, a CSOK-ból, zöld hitel programból van forrása a vásárlóknak, de mivel azt látják, hogy napról napra többe kerül a termék, amit meg szeretnének vásárolni, érthető módon szeretnék magukat bebiztosítani azokon az árakon, melyek ma érvényesek, épp ezért a kereslet is nagy.

– Orosházán azt tapasztaltuk, hogy komoly keresletet támaszt a piac az építőanyagok iránt, az emberek örömmel használják ki azokat a támogatásokat, melyek a rendelkezésükre állnak. Szeretnének szebb otthonokba költözni, megvalósítani az elképzeléseiket és ehhez igyekeznek minél kedvezőbb áron biztosítani az anyagokat. Úgy látjuk, hogy az elkövetkező néhány hónapra, talán az év végéig is ez a trend ki fog tartani – tette hozzá.

Szőke Sándor a kivitelezőként tapasztaltakat osztotta meg az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban (Fotó: Horváth Bence)

Szőke Sándort, a Szonita Hungary Kft. vezető munkatársát is megkérdeztük arról, hogy kivitelezőként milyen tapasztalatai vannak a lakásfelújítási időszakról.
– Számunkra mindenképpen pozitív változást hozott, mert a támogatások, lehetőségek miatt megnőtt a kereslet a munkánk iránt. A lakosságnak lehetősége nyílt, hogy otthonukat felújítsák, mindenki megtervezi, hogy mit szeretne, legyen az nyílászáró csere, energetika, fürdőszoba felújítás vagy más belső átalakítások és ez alapján keresnek meg bennünket, ebben próbálunk nekik segíteni. Nyilván a nyílászáró az elsődleges szempont, mindenki onnan kezdi és onnan megyünk tovább egészen a tetőig, ha kell, attól függ, hogy ki milyen mértékben szeretne felújítani – fogalmazott a szakember.

Hozzátette: sok feladata van most a kivitelezőknek és az anyagbeszerzésekkel kapcsolatban is kaotikus a helyzet. Fontosnak tartja, hogy aki felújítást tervez, mindig előre gondolkozzon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.