- hirdetés -

Már egy hónapja elérhető a webes felületen a személyi jövedelemadó bevallási tervezete. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március végi közleménye szerint a tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A tervezet a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

Leírták, hogy aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, melyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás, annak ki kell egészítenie a bevallási tervezetet. A kedvezmények érvényesítéséhez fontos, hogy a visszaigényelhető összegeket feltüntessék a tervezetben. A családi kedvezmények érvényesítéséhez a gyermekek adatainak a kitöltése, a kedvezmény típusának megjelölése és a jogosultsági hónapok megadása is szükséges. Akik február 14-ig nem kapták meg automatikusan az adó-visszatérítésüket, azt a bevallásukban igényelhetik.

A visszautaláshoz bankszámlaszámot vagy postai címet kell megadni. Az szja-bevallási tervezet kiegészítéséhez, módosításához segítséget a NAV eSZJA oldala. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást. Ha az szja-visszatérítés miatt nem maradt összevont adóalapot terhelő adó a tervezetben, akkor nincs miről rendelkezni az önkéntes pénztárak felé. Azoknak, akik papíron adják be a bevallást, a főlapot alá kell írniuk, máskülönben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékáról legegyszerűbben a webes felületen lehet nyilatkozni, emellett postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak nyilatkozataikat május 10-ig kell a munkáltatók részére átadniuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.