- hirdetés -

A magyar kormány a magyar falvak és kistelepülések megerősítésében gondolkodik– fogalmazott Erdős Norbert államtitkár Kardoskúton. Nyolc pályázatból több, mint százmillió forint összértékű megvalósított beruházás ünnepélyes átadására került sor március 29-én. A Magyar Falu Programnak köszönhetően a településen megújult többek között az óvoda, a kerékpárút, fejlődtek az orvosi rendelők, növelve ezzel az ott élők komfortérzetét.

Folyamatos a fejlődés Kardoskúton, amiről Erdős Norbert államtitkár mellett, Lustyikné dr. Papp Anikó, a járási hivatal vezetője, valamint Dávid Zoltán Orosháza polgármestere is meggyőződhetett a megvalósult projektek bejárásán.

Az első állomás az orvosi rendelő volt, ahol Varga Pál polgármester bemutatta, hogy milyen változások történtek az egészségházban: a modern várót, a rendelők új bútorait, illetve azt a korszerű eszközparkot, ami a modern orvoslásban elengedhetetlen a minőségi egészségügyi ellátáshoz. A fogorvosi rendelőben már a jövő terveiről is beszéltek, a következő cél egy röntgengép beszerzése, amivel tovább növelhető a településen az ellátás színvonala.

A bejárás következő állomása az óvoda volt, útközben érintve a hét éve bezárt iskola épületét is. Varga Pál itt kiemelte, azért dolgoznak, hogy ismét legyen Kardoskútnak iskolája. A szomszédban található megújult óvodában új játszóteret is kialakítottak, ahová jelenleg 23 gyermek jár.

A Magyar Falu Programban összesen nyolc pályázaton több, mint száz millió forintot nyert Kardoskút. Így újulhatott meg a kerékpárút, illetve a település határában lévő ravatalozó épülete is. Pályázati forrásból modernizálták a művelődési házat, valamit különböző közösségi programok megvalósítására is lesz lehetőség.

– Amit a bejáráson láthattunk, nyilvánvalóvá teszi azt, hogy a kormány a magyar falvak, kistelepülések fejlesztésében, megerősítésében gondolkodik. Kardoskúton növekszik a gyermekek létszáma, így még fontosabb, hogy újra legyen iskola is a településen. Ennek első lépése az, hogy megújult az óvoda. A település lakosságmegtartó erejét növeli a minden korosztály igényét kielégítő művelődési ház megújulása is, ahol többek között edzőtermet és ifjúsági klubhelyiséget alakítottak ki – fogalmazott Erdős Norbert államtitkár.

Fotó: Horváth Bence

Varga Pál polgármester felidézte, hogy a projektek kivitelezését, az eszközbeszerzéseket a koronavírus-járvány idején kellett megvalósítani. A körülmények ellenére sikerrel, a megadott határidőre elvégezték a feladatokat.

– Egy pályázatot nem csak megírni, beadni, megnyerni nehéz, azt meg is kell valósítani. A jövőben gazdaságosan, értékét megóvva kell üzemeltetni az itt élők legnagyobb megelégedésére – hangsúlyozta beszédében Varga Pál, aki a jövőt érintő beruházásokról is szólt.

– Kardoskút a kormányzati támogatásoknak köszönhetően rövid időn belül több milliárdos fejlesztési lehetőségekhez jutott. Ezek nem mind önkormányzati pályázatok, hanem a gazdaságot érintő beruházások. Ilyen például a Magyar Földgáztároló Zrt. projektje, aminek nemrég tették le az alapkövét és amelyet hamarosan hasonló volumenű beruházások követnek. Biztos vagyok benne, hogy a településünk méretéhez képest, ezek óriási léptékű fejlesztések, amelyek nemcsak Kardoskútnak, hanem a térség és a helyi vállalkozások előnyére is válnak a jövőben – emelte ki a településvezető.

Fotó: Horváth Bence

Lustyikné dr. Papp Anikó, az orosházi járási hivatal vezetője méltatta a Kardoskúton megvalósított beruházásokat. Véleménye szerint beérett a rengeteg munka, ami a település vezetőit, az ott élőket dicséri. 

– A bejáráson olyan fejlesztéseket láttunk, ami az itt lakók igényeit, szükségleteit elégíti ki. Valamennyi beruházás mögött olyan kormányzati célkitűzések állnak, mint a települések népességmegtartó erejének növelése, a vidék fejlesztése és a családok támogatása – mondta beszédében a hivatalvezető.

Fotó: Horváth Bence

Hozzátette: bár Kardoskút – lélekszámát tekintve – az orosházi járás legkisebb, de gazdasági ereje, természeti adottságai, látványosságai, a hagyományok megőrzését elősegítő kultúrájának köszönhetően képesek felvenni a versenyt a nagyobb településekkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.