- hirdetés -

Újabb jelentős TAO-támogatások érkeznek a dél-békési térségbe az állami erdőgazdaságok részéről. Az összeg meghaladja a húszmillió forintot – számolt be Erdős Norbert élelmiszerláncért felelős államtitkár azon a sajtótájékoztatón, amit Tóth-Kása Sándorral, az OMTK-ULE 1913 elnökével tartott vasárnap délután. Az orosházi labdarúgók, valamint a női- és férfi kézilabdacsapat összesen közel 13 millió forintot kapnak.

Még február végén, az ULE-bál előtt jelentette be Erdős Norbert, hogy a dél-békési sportegyesületek 2021-ben közel tízmillió forintos támogatásban részesültek az Agrárminisztérium alá tartozó Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság cégei révén. Ebből tavaly az OMTK-ULE 1913 együttese hárommillió forint TAO-forráshoz jutott.

– A mostani bejelentés gyakorlatilag a februári folytatása, hiszen a tavalyi év után idén is jelentős forrásokat sikerült átcsoportosítani a térségbe. A TAO-keret feltöltésének folyamata elkezdődött, a pénz már úton van az egyesületekhez – fogalmazott az államtitkár, majd felsorolta, hogy ebben az évben mekkora összeghez jutnak a dél-békési sportklubok.

Fotó: Horváth Bence

– A Nagyszénási SE TAO-kerete már teljesen feltöltött, így nem tudta a támogatásunkat felvenni, de ez nem rajtunk múlt. A Medgyesegyházi Sport Egyesület 2 millió 400 ezer forint, a Gádorosi SE 1 millió 150 ezer forint, illetve a Battonyaiak Testgyakorló Köre 1 millió forint támogatásban részesül. Az OMTK-ULE ebben az évben 4 millió 285 ezer forintot kap. Továbbá három új egyesület részére is sikerült támogatást biztosítani, az Orosházi Női Kézilabda Clubnak 4 millió 285 ezer forintot, az Orosházi Férfi Kézilabda Sport Egyesületnek 4 millió 285 ezer forintot, illetve – a nagyszénási klub helyett – a Békéssámsoni Sport Klub 2 millió 600 ezer forintot. Összesen idén 20 millió 305 ezer TAO-forint érkezik a dél-békési egyesületekhez – összegezte Erdős Norbert, hozzátéve, hogy a legtöbb forrás Orosházára érkezett.

Tóth-Kása Sándor, az OMTK-ULE elnöke megköszönte az államtitkárnak a támogatást, amit így a fiatal orosházi labdarúgók képzésére fordíthatnak.

– Vallom, hogy a mozogni vágyó gyerekeket, a sportot támogatni kell. A tíz évvel ezelőtt létrehozott TAO-rendszer jó, egyre több fiatal sportol, focizik és fejlődik az infrastruktúra. A kormányzat munkája előremutató, azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek egészséges felnőtté váljanak – hangsúlyozta Tóth-Kása Sándor, aki rámutatott arra is, hogy a TAO-támogatások nélkül a klub sportkomplexuma sem létezhetne ebben a formában.

Fotó: Horváth Bence

– A mai nap felavathatjuk az új konditermünket, illetve a Mátrai Sándor Stadiont is, gyarapítva ezzel Orosháza vagyonát. Ez biztos, hogy nem jöhetett volna létre a TAO-források, valamint az önkormányzati hathatós támogatása nélkül, de örülök, annak, hogy Erdős Norbert államtitkár személyében is partnerre találtunk. A jövőben is nagy szükség lesz ezekre a támogatásokra, hiszen a feladatok, amiket a Magyar Labdarúgó Szövetség központilag meghatároz nagy anyagi forrást igényelnek – tette hozzá az elnök.

Tóth-Kása Sándor beszélt arról is, hogy jelenleg körülbelül 20-25 orosházi nevelésű sportoló focizik valamelyik magyar akadémia csapatában. Az elnök szerint ez bizonyíték arra is, hogy a klubnál magas minőségű munka folyik, de meglátása szerint nem feltétlen szükséges akadémiai képzés ahhoz, hogy egy focista magasabb szintre jusson.

– Az utóbbi időszakban három ULE-nevelés lett válogatott, a 2004-es születésű Dénes Adriánt pedig leigazolta az egyik olasz első osztályú csapat, a Fiorentina. Adrián nyolc évig nevelkedett nálunk, ez a tény jól mutatja, hogy helyben is tudunk minőségi munkát végezni. – fogalmazott Tóth-Kása Sándor

Zárásként elmondta, hogy ez mind a TAO-forrásoknak köszönhető, hiszen enélkül nem lehetne minőségi futball Orosházán, de Magyarországon sem. Úgy gondolja, jó úton van a magyar labdarúgás, hiszen rengeteg tehetséges gyerek focizik. Sok türelemmel és idővel a felnőtt válogatott is szép sikereket fog elérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.