- hirdetés -

A közlekedésbiztonsági helyzetértékelés volt a fő témája az Orosházi Városi Balesetmegelőzési Bizottság idei ülésének. Tavaly a helyi rendőrkapitányság körzetéhez tartozó területen nőttek a személyi sérüléssel járó baleseti számok, három esetben halálos kimenetelű tragédia is történt. A cél, hogy ezek a mutatók csökkenjenek, a rendőrség ennek érdekében számos, a megelőzés fontosságát hangsúlyozó programmal készül minden korosztályt megszólítva.

Tavaly az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén 18 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Számszerűsítve a 2020-ban a regisztrált 62 eset után 2021-ben 73 baleset történt. Összesen 86-an sérültek meg, 28 személy súlyos és 55 személy könnyű sérülést szenvedett, míg három személy a helyszínen életét vesztette.

Fotó: Dancsó József

Az egyik halálos áldozat egy kilenc éves gyermek volt. Ahogy arról mi is beszámoltunk tavaly májusban horgászatból hazafelé tartó személygépkocsi keresztbe fordult az úton, akkor csapódott neki az Orosháza felől érkező másik autó, egy Opel Astra kombi, mely Nagyszénás felé tartott. A Volkswagenben a két gyermek hátul utazott, a 9 éves az ajtóhoz közel, a jobb oldalon ült, a 7 éves pedig középen, a gépjármű jobb oldalát érte az ütközés, melynek következtében a karosszéria benyomódott az utastérbe. A kilencéves kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

Fotó: Horváth Bence

A személyi sérüléssel járó balesetek 68 százalékát, azaz 39 esetben személygépkocsivezetők, 11 esetben pedig kerékpárosok voltak a hibásak. Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója elmondta, a főbb baleseti okokat tekintve a személyi sérüléses közlekedési balesetek 23 esetben az elsőbbségi szabályok és 16 esetben a kanyarodási szabályok megszegése, négy esetben gyalogosok léptek figyelmetlenül az úttestre, továbbá 15 esetben a relatív gyorshajtás volt az ok.

– Amikor ugyan sebességtúllépés nem történt, de a gépjárművezető nem az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedett a gépjárművel – fűzte hozzá a főhadnagy.

Az adatokból jól látszik az is, hogy 56 alkalommal férfiak, 17-szer pedig nők okozták a baleseteket 2021-ben. Életkori megoszlás szerint a férfiaknál a 31-50 éves korosztály volt a leginkább figyelmetlen, 17 esetben bizonyultak hibásnak. A nőknél ugyanez a 66 év felettiek korosztálya volt, 7 alkalommal okoztak balesetet.

A mutatókat elemezve tipikus baleseti gócpont nem állapítható meg, azonban az adatok azt mutatják, hogy a települési megoszlás szerint Orosháza város lakott területe leginkább veszélyeztetett.

Cél a megelőzés

– Azért, hogy ezek a mutatók, illetve a bekövetkezett balesetek súlyossági foka csökkenjenek átfogó prevenciós tevékenységre van szükség. Idén az egészen fiataloktól a szépkorúakig igyekszünk mindenkit megszólítani és felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzhetőek – hangsúlyozta Kis Rozália.

A főhadnagy elmondta, hogy az óvodásoknak különböző rajzpályázatokkal készülnek, míg az általános-, és középiskolákban különböző közlekedési versenyeket, közlekedésbiztonsági előadásokat szerveznek. Az ősszel az idősebb, nyugdíjas korosztálynak szintén előadásokkal készülnek.

– Az első ilyen lehetőség húsvét előtt lesz, ahol biztonságos körülmények között egy részegszemüveg segítségével kipróbálhatják, milyen ittasan a volán mögött, vagy egy kerékpáron ülni – hívta fel a figyelmet Kis Rozália.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.