- hirdetés -

Jelentős fejlődés előtt áll a Nagy Gyula Területi Múzeum, miután sikeresen pályázott. Sajtótájékoztatón jelentette be Dávid Zoltán polgármester és Józó Tamásné múzeumigazgató, hogy közel száz millió forintból fejleszthet az intézmény.

A Nemzeti Kulturális Alap – Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma pályázatot hirdetett a magyar kultúra, a magyar örökség és a magyar értékek bemutatására. A Nagy Gyula Területi Múzeum pályázatot nyújtott be a jelenlegi állandó kiállítás megújítására és egy új állandó kiállítás létrehozására. A tavaly benyújtott pályázat bírálata megtörtént. A döntés értelmében az igényelt teljes összeget 96 355 175 forintot megítélték a múzeum számára.

Józó Tamásné múzeumigazgató szerint az Orosháza történetét feldolgozó állandó kiállítás 17 éves, korszerűsítése és informatikai eszközökkel való kiegészítése igen időszerűvé vált. Az új állandó kiállítással Orosháza talán leghíresebb mesteremberének Thék Endrének emlékére, munkásságának tiszteletére állítanak emlékszobát.

Szép és méltó lesz névadójához a Thék Endre emlékszoba (Fotó: NGYTM)

A múzeum munkatársai hamarosan elkezdik lebontani a jelenlegi állandó kiállítást. Ezt követi a XXI. század elvárásainak megfelelő színvonalú digitális technika beépítése, az ezeken megjelenő tartalmak elkészítése. A digitalizálás jóvoltából az állandó kiállítás kisebb területet igényel, így mód és terület nyílik a Thék Endre emlékszoba kialakítására.

– Mindig örömmel tölt el, ha fejlődik a városunk. A következő időben a múzeum kollektívájának a szokottnál is több feladata lesz. Fárasztó időszak elé néznek, de a szakmai kihívás minden bizonnyal motiválni fogja őket. Nagyszerű ez a hír, hisz sok munka van ebben a pályázatban – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester. A városvezető végezetül megköszönte mindenkinek, aki dolgozott a projekten, a megvalósításhoz pedig sok sikert, kitartást, jó munkát kívánt.

A polgármester az elsők közt gratulált az igazgatónőnek (Fotó: Horváth Bence)

Nagy lesz a változás

– Először is, nagy örömmel kezdtünk a tervezésbe. Hiszen lehetőségünk adódik arra, hogy városunk nagy szülöttének, Thék Endrének méltó emléket állítsunk. Másodsorban, ha a múzeum eddigi életét nézzük, Juhász Balázs alapozta meg gyűjtésével a múzeumot, Nagy Gyula folytatva e tevékenységet, rendszerezte és feldolgozta a gyűjteményt, majd egy időszakban a kiállítások lettek hangsúlyosak, és a kistérségben is megjelentünk foglalkozásainkkal – fogalmazott Józó Tamásné.

– Most tartunk ott, hogy Orosházán is egy XXI. századi korszerű, látványos és élményekben gazdag attrakciót kínáljunk. Nagyon nagy örömmel tekintünk az elkövetkező időszakra. Rengeteg munka vár ránk, szakmai kihívás, de jó a csapat, és megkapunk minden támogatást a fenntartó részéről. Az örömünk akkor lesz teljes, ha a látogatók már megnézhetik az eredményt – fűzte hozzá a múzeumigazgató.

A tervek szerint a megújított Orosháza történeti és az új Thék Endre kiállítást a jövő nyáron már láthatja a közönség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.