- hirdetés -

Körülbelül nyolc főt tudnak majd elszállásolni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő Orosházi Szociális Ponton. A helyiségeket már kialakították, már csupán néhány apróság beszerzése hiányzik ahhoz, hogy a menekülni kényszerült családok megfelelő körülmények között várhassák a szebb jövőt.

Az Orosházi Szociális Pont alapvető feladata a helyi Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés- oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola diákjainak, valamint családjaiknak támogatása, segítése. Tartós élelmiszereket és ruhákat gyűjtenek a számukra, heti szinten programokat szerveznek a gyerekeknek, nyaranta táboroztatják őket, vasárnaponként pedig imaházukba várják mindannyiukat. A szülőknek életvezetési és mentálhigiénés tanácsadásokat ajánlanak fel, sőt hivatalos ügyintézésben is segítik a hozzájuk fordulókat. A MET munkája néhány hete, az orosz-ukrán háború kitörését követően új feladatokkal bővült, egyrészt adományt gyűjtenek a menekültek számára, másrészt pedig fogadják is azokat, akiknek szüksége van átmeneti szálláshelyre.

Csizmadia Anna szociális munkás, az Orosházi Szociális Pont munkatársa (Fotó: OrosCafé)

– A háború kitörésekor létrejött a MET válságstábja, hetente több alkalommal online beszéljük meg az aktuális feladatokat. Ötven munkatárs és körülbelül száz önkéntes dolgozik most a menekültek megsegítésén – mesélte Csizmadia Anna szociális munkás, az Orosházi Szociális Pont munkatársa. – A határ menti és fővárosi intézményeink már felkészültek a menekültek fogadására, mi még az előkészületeknél tartunk. A Móricz utca 14. szám alatt körülbelül nyolc főt tudunk majd elszállásolni, számukra étkezést, fürdési, mosási lehetőséget biztosítani. Azok a pontok, ahol már ez a rendszer működik, az alapvető ellátásokat kiegészítik gyermekfelügyelettel, foglalkoztatással, bölcsődébe és oktatási intézményekbe való integrálással, családgondozással, szociális segítségnyújtással és egészségügyi ellátással is. Nálunk is hasonló lesz a távlati cél.

A MET testvérintézményével, az Oltalom Karitatív Egyesülettel közösen eddig is azok megsegítésén dolgozott, akik a társadalom peremére szorultak. Etnikumok, hajléktalanok, idősek támogatásával foglalkoznak megalakulásuk óta, ezt a munkát egészítik ki most az Ukrajnából menekültek étkeztetésével, ruháztatásával, elszállásolásával.

Takács Olga szociális munkás, a helyi Szociális Pont munkatársa (Fotó: OrosCafé)

– Az eddigiek alapján azt látjuk, hogy a menekültek többsége nem tervez egy-két napnál többet tölteni Magyarországon, de persze vannak kivételek – vette át a szót Takács Olga szociális munkás, a helyi Szociális Pont munkatársa. – A határmentén és a fővárosban dolgozó kollégák felmérik az ide érkezők céljait, igényeit, és azok alapján orientálják őket. Ha valaki szeretne hosszabb távon itt maradni, segítenek nekik a szállás-, majd a munka- és iskolakeresésben is.

Szépül a menekültek befogadására kialakított helyiség (Fotó: OrosCafé)

Az elszállásolás szervezése mellett az adománygyűjtés is folyamatosan zajlik, hamarosan újabb adag indul belőlük Orosházáról a MET budapesti székhelyére, vagyis a Dankó utcába. A napokban leginkább babaellátással kapcsolatos dolgokat gyűjtöttek, nagy szükség van ugyanis a pelenkára, a popsitörlőre, a tápszerre, a krémekre és a gyógyszerekre, de folyamatos az igény a tartós élelmiszerre, ágyneműre, takarókra, párnákra és plédekre is.

Hamarosan indul a következő adag adomány Budapestre (Fotó: OrosCafé)

A Szociális Pont munkatársai köszönik az eddigi felajánlásokat, és szeretettel várják a továbbiakat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.