- hirdetés -

A XXI. században egyre többen érzik fontosnak testük folyamatos edzését, karbantartását. A mai civilizált világ embere – szinte kivétel nélkül – szellemi munkát (is) végez, így az agyunk meg van dolgoztatva a mindennapok folyamán. De mi a helyzet a lelkünkkel? Neki megadjuk azt, amire szüksége van? Egyáltalán tudjuk a módját, hogyan törődjünk vele? Itt a válasz és a segítség!

Az ember test, szellem és lélek hármasa. Ahhoz, hogy jól működjön, mindegyik „alkotóelemre” oda kell figyelnünk. A lelküket edzik az orosházi imakör tagjai is, akik szerdánként (a Bibliakörhöz hasonlóan) az Orosházi Keresztény Ifjúsági Klubban, a Zombai utca 59. szám alatt tartják találkozóikat. Itt beszélgettünk a református Gál Józseffel, a baptista Nikodém Noémivel, a katolikus Szász Nellivel, Csizmadia Annával és Sőregi Ildikóval.

– Lassan már egy éve, hogy létrejött az imakör. Mi, alapító tagok mind a szociális szférában dolgozunk, így ismerjük egymást már jó ideje – mesélte Nelli. – Aki löketet adott az induláshoz, az Ildikó volt, aki már korábban is gitározott imakörben, mégpedig Solymoson. Az ő játéka sokat ad az általunk énekelt dicsőítő dalokhoz, ezekkel szoktuk kezdeni a találkozóinkat, így hangoljuk rá a lelkünket a közösen töltött hatvan percre.

A kör nyitott, és szeretettel fogad mindenkit

A tagok minden alkalommal együtt imádkoznak a betegekért, a nélkülözőkért, bárkiért, akinek szüksége van rá.

– Hetek óta keményebb imatémánk is van – vette át a szót József. – Olyat is megélünk, amivel azt hittük, már csak a történelemkönyvekben találkozhatunk. Most mégis itt van, hozzánk közel, így minden alkalommal imádkozunk a háború elszenvedőiért és a várt békéért is.

Az ima hatását egyre több szakember kutatja, egyrészt azt is, miként befolyásolja az ima az imádkozó testi és lelki állapotát, másrészt azt is, mit tapasztal meg az, akiért imádkoznak. (Erről szólt az ima világnapján közzétett cikkünk is.) Az olyan új tudományágat, mint az imapszichológia és neuroteológia kísérletek útján igyekeznek kézzelfogható bizonyítékokkal magyarázni az ima erejét.

A Szentírás aktualizálása

Az ima ma már az alternatív medicinában „orvosság”-nak számít. De nemcsak a közös imádkozásokról szólnak ezek a szerdai találkozók, mellette a napi igét is átbeszélik a jelenlévők, sőt a támogató közösségben az egyéni terheiket is megosztják egymással. Ez egy remek csapat, amely szeretettel várja új tagjait is.

– Miután felolvastuk a nap igéit, gyakran aktualizáljuk is azt. E heti témánk a böjtölés volt, de az ételtől és italtól való tartózkodás mellett azt is megbeszéltük, ki hogyan próbálja lecsökkenteni ebben az időszakban az eszközhasználatot, például a telefonozást – folytatta Nelli.

– Számtalan téma szóba kerülhet, amit jó közösen átbeszélni – vette át a szót Noémi. – Ez a fajta lelki edzés hozzájárul ahhoz, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal, kiegyensúlyozott magánéletünk legyen és a munkánkat is hatékonyan tudjuk végezni. A mi esetünkben kifejezetten fontos, hogy türelmesek, segítőkészek és empatikusak tudjunk maradni. Az internetnek köszönhetően egész héten kapcsolatban vagyunk, megoszthatjuk egymással az örömünket, és ha kérésünk van Istenhez, kérhetjük a többieket arra is, hogy együtt imádkozzanak velünk.

Ma már nemcsak a természetgyógyászok, hanem az orvosok is egyre inkább elfogadják a megállapítást, miszerint a rendszeresen imádkozók jobb minőségű életet élnek. Az ima gyógyít, egyes kutatások szerint csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is, valamint segít a szebb és reményteljesebb jövőkép kialakításában. Talán nem véletlen, hogy a statisztikák szerint egyre többen szeretnének kapcsolatot teremteni Istennel, a természetfelettivel.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.