Kozmetikusként dolgozik évek óta, azonban akik ismerik azok tudják, hogy Kunstár Tímeának a gasztronómia egyfajta szenvedélye lett. Most mutat két ráérős reggeli receptet és egy klasszikus desszertet a hosszú hétvége utolsó napjaira.
Körülbelül 4-5 éve kezdett nyitni a gasztronómia felé. Először csak szeretett ellátogatni olyan éttermekbe, ahol különlegességeket és minőségi ételeket talált az étlapon, aztán kedvet kapott ahhoz, hogy otthon is kötényt ragadjon és hasonló fogásokat készítsen.
– Ha belegondolunk ez is alkotói munka, akárcsak a szakmám. Ott is szépítek, alkotok és ezt egy blog formájában a közösségi oldalamon is szerettem volna mutatni. A karantén időszak is kedvezett ennek a tevékenységnek, úgyhogy ezt az élet is így hozta – árulta el lapunknak Kunstár Tímea.
Hozzátette, egyelőre a sütés/főzés marad hobbi tevékenység a részéről, bár folyamatosan érkeznek a külső dicséreteket és a bíztató szavak. Tervei között szerepel egy pár japán, thai jellegű étel, ilyen például a pho leves, ami rengeteg előkészítést igényel. Legnehezebb fogásnak a steak elkészítését emelte ki, bár hozzátette a párja nem így gondolja, de ő valahogy úgy érzi, még nem tökéletes. Ha választania kell az édes és a sós között, akkor inkább a sósat részesíti előnybe. Ezt is bizonyítja az általa bemutatott három recept, amiket egytől-egyig letesztelt, szóval garantált siker az elkészítésük.
Timi kedvenc ráérős reggelije: az angol reggeli
Hozzávalók:
- 200 g bébi csiperkegomba
- 4 db tojás
- 3 ek olaj vagy vaj
- 4-6 szelet toast kenyér
- 6-8 db koktél paradicsom
- 4-6 szelet húsos szalonna
- 1 db paradicsomos babkonzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- valamilyen grillkolbász, vagy vékony debreceni
- só, bors
Elkészítés:
A két nagy, lapos tányért 40 fokos sütőben melegen tartjuk a tálalásig.
Egy lábasba felhevítünk 2 evőkanál olajat és megfuttatjuk rajta a szeletekre vágott hagymát, és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd hozzáöntjük a babkonzervet, sózzuk, borsozzuk és 2 percig főzzük.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk és megsütjük rajta a szalonnát, valamint a grill kolbászt, majd a sütőben lévő tányérokra kiszedjük őket.
A serpenyőt magas lángon felhevítjük, majd aranybarnára pirítjuk benne a gombákat. Ha eléggé megpirultak, mellétesszük a félbevágott paradicsomokat. Ha azok is meggrilleződtek kissé, megfordítjuk őket és az egészet sózzuk, borsozzuk, majd ezeket is kiszedjük a melegen tartott tányérra.
Egy tiszta, langyos, teflon serpenyőbe beleütjük a tojást és alacsony lángon, egyesével tükörtojást sütünk belőle. A szalonna, kolbász, gomba és paradicsom mellé kitálaljuk a tükörtojást, a meleg paradicsomos babot és a pirított toast kenyeret is.
Forrás: Street Kitchen
Egy kis édes és sós reggeli: Elvis szendvics
Hozzávalók:
- 2 darab amerikai szeletelt kenyér
- 4 szelet bacon
- 1 darab banán
- ízlés szerint mogyoróvaj
Elkészítés:
A szalonnát serpenyőbe tesszük, közepes lángon mindkét oldalát ropogósra sütjük, majd ha elkészült, egy tányérra szedve félretesszük.
A banánt felkarikázzuk.
A szendvicseket alaposan megkenjük mogyoróvajjal, az egyik szeletre a felkarikázott banánból teszünk, a másikra a baconből, majd egymásra tesszük a két szeletet.
A szalonna kisült zsírjában a szendvics mindkét oldalát szép barnára sütjük, félbevágva tálaljuk.
Forrás: SóBors
A kedvenc sütemény recept: New York Cheesecake
Hozzávalók a sajttortához (24-26 cm-es formához):
- 250 g zabkeksz
- 120 g vaj olvasztva
- 500 g mascarpone
- 250 g tejföl
- 2 csapott ek. liszt
- 150 g cukor
- 2 zacsi vanillin cukor (még jobb a házi vaníliás cukor)
- fél citrom reszelt héja
- 3 db tojás
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. Ezt a mixet a tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Amíg a kekszréteg hűl, összeállítjuk a sajtkrém réteget. A tojásokon kívül minden hozzávalót kimérünk egy nagy tálba, majd robotgéppel alaposan összekeverjük.
Legvégül adjuk hozzá a tojásokat, egyenként, mindig jól elkeverve.
A krémet a kekszrétegre öntjük, majd a 150 fokos sütőbe toljuk. Érdemes egy tepsiben vizet tenni a sütő aljába, ettől szebben sül.
Kb. 40-45 percet sül a torta. Ha még remeg a közepe, már elzárhatjuk. Fontos, hogy hagyjuk fokozatosan kihűlni, úgyhogy a legjobb, ha kinyitjuk egy kicsit a sütő ajtaját, és hagyjuk ott bent lehűlni. Később a hűtőben is lubickolhat egy-két órát, vagy akár egy éjszakát is.
Forrás: Sütit akarok!